Må kanskje vinke farvel til jobben: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan . Foto: AP Photo/Armin Durgut, File

Seks tyrkiske opposisjonspartier har overraskende blitt enige om en felles presidentkandidat. Det gjør situasjonen mer usikker for den sittende presidenten, Recep Tayyip Erdogan.

Det har vært mange spørsmål knyttet til det kommende presidentvalget i Tyrkia i mai i år. Blant annet har det vært uavklart om opposisjonen ville klare å samle seg om en felles motkandidat til nåværende president Erdogan.

For Erdogan er det en klar fordel om opposisjonen forblir fragmentert og ute av stand til å samles, da øker hans muligheter for å bli sittende betydelig.

Men nå har saken tatt en vending som neppe er gunstig for Erdogan og hans leir.

Opposisjonen har nemlig klart å samle seg om en felles motkandidat, nemlig den mangeårige CHP-lederen Kemal Kılıçdaroğlu.

Denne kandidaten har nå  støtte fra hele opposisjonsalliansen når han skal utfordre president Recep Tayyip Erdogan i presidentvalget i mai.

NTB-DPA melder om saken.

Det var nasjonalistpartiet Iyi som i forrige uke brøt ut og fastholdt at Istanbuls ordfører Ekrem İmamoğlu eller Ankaras ordfører Mansur Yavaş måtte bli Erdogans utfordrer. Alle tre tilhører det største opposisjonspartiet CHP, mens Iyi er det nest største.

Men denne uenigheten er nå lagt død.

Det er inngått en avtale om at hvis Kılıçdaroğlu vinner presidentvalget, så skal de to ordførerne bli visepresidenter.

At partiene er enige, ble klart da leder for Iyi, Meral Aksener, overraskende dukket på et møte med de fem andre partiene i Ankara mandag.

Da hun ankom, klappet flere av de tilstedeværende. Man vet at dette samarbeidet øker sjansen til å vinne over Erdogan, og få en ny president i Tyrkia.

Les også: 

Erdogan blokkerte Twitter etter å ha fått kritikk for responsen på jordskjelvet

Bestill i dag: 

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.