NTB

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans parti AKP ligger an til nederlag i alle landets fem største byer i søndagens lokalvalg, inkludert Istanbul og Ankara.

Opposisjonen er optimistisk etter at de første resultatene fra lokalvalget viser at de leder i landets største by Istanbul og hovedstaden Ankara.

Sittende ordfører Ekrem Imamoglu, som er kandidaten til partiet CHP i Istanbul, sier at han er svært fornøyd. Da 49 prosent av stemmene var telt opp, hadde han fått 50,5 prosent mot 41,2 prosent til motstanderen Murat Kurum fra AKP.

I Ankara har ordfører Mansur Yavas, som også er fra CHP, allerede erklært at han er gjenvalgt etter at de første resultatene viser at han leder med 24 prosentpoeng d 30 prosent av stemmene var opptelt. CHP leder også i Izmir.

Før valget lanserte Erdogan en intens personlig kampanje for å vinne tilbake Istanbul, der han selv var ordfører en gang i tiden, men som glapp for ham ved forrige valg.

Men skyhøy inflasjon og en økonomisk krise som rammer husholdningene hardt, har gjort valgkampen vanskelig for ham.

– Basert på tallene vi har fått, kan jeg si at våre borgeres tillit til oss er blitt belønnet, sa Imamoglu i CHP-hovedkvarteret søndag kveld.

En seier for Imamoglu søndag vil trolig gjøre ham til den fremste motkandidaten til AKP-partiet ved neste presidentvalg i 2028.

Rundt 61 millioner tyrkere har stemmerett ved valget på ordfører i Tyrkias 81 provinser, samt kommunestyremedlemmer og andre lokale tjenestemenn.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.