I gårsdagens folkeavstemning stemte 95,93 prosent av venezuelanerne for å annektere og innlemme brorparten av Guyana i Venezuela. Valgdeltagelsen var på rundt femti prosent.

– I samsvar med folkeretten …

Venezuelas regjering hevdet søndag å ha vunnet en ikke-bindende folkeavstemning om annektering av den guyanske regionen Essequibo. Regionen på 160.000 kvadratkilometer består for det meste av jungel og utgjør to tredjedeler av Guyanas territorium. 

95,93 prosent av velgerne svarte ja på spørsmålet:

– Er du enig i opprettelsen av delstaten Guyana Esequiba og tildele den nuværende og fremtidige befolkningen i dette territoriet statsborgerskap og identitetspapirer? Skal Venezuela i samsvar med Genève-avtalen og folkeretten, innlemme nevnte område i venezuelansk territorium?

Laber interesse

Venezuelanske myndigheter har iverksatt en storstilt kampanje for å få det olje- og mineralrike guyanske territoriet som er større enn Portugal, inn på kartet over Venezuela. Statsapparatet promoterte avstemningen med reklametavler, konserter, merchandise, militærstevner og uopphørlig reklame på sosiale medier.

Venezuelanske myndigheter har tilbakevist påstander om at tilstrømningen til valglokalene var lav, men bilder av tomme valglokaler sirkulerte imidlertid hele dagen på sosiale medier. Fraværet av velgere var til å ta og føle på selv i nyhetssendingene på statlig venezuelansk fjernsyn.

Ifølge Guyanas myndigheter er avstemningen en provokasjon i seg selv.

Folkeavstemning i Venezuela søndag: – Skal vi invadere Guyana og ta 74 prosent av landet?

 

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.