Søndag går venezuelanerne til valgurnene for å svare på et uvanlig spørsmål: Skal de invadere og annektere tre fjerdedeler av nabolandet Guyana – det vil si den oljerike delen av landets territorium?

Engelsktalende Guyana

Venezuelas president Nicolás Maduro fra det Partido Socialista Unido de Venezuela lar velgerne avgjøre om landet skal underlegge seg et annet land. Spørsmålsstillingen i seg selv bidrar til å øke spenningen i regionen og det kan eskalere til væpnet krig, skriver Miami Herald.

Svarer velgerne ja vil det gi Maduro «fullmakter» til å invadere Guyana og opprette en ny venezuelansk delstat som omfatter 74 prosent av det engelsktalende Guyanas nuværende landmasse. Det nye området skal hete Essequibo eller Guayana Esequiba.

Uinteressant for krigsindustrien?

Regionen har vært en del av lille Guyana siden et internasjonalt tribunal trakk opp grensen i 1899. Guyana var da en britisk koloni. Venezuela mener regionen tilhører dem og henviser til at den lå innenfor landets grenser dengang Venezuela var en spansk koloni.

Grensetvisten eskalerte efterat Guyana i 2015 oppdaget olje på sitt territorium.

Nabolandet Brasil har kunngjort at de øker sin militære tilstedeværelse langs den nordlige grensen av frykt for at konflikten skal utvikle seg til krig. Amerikanske myndigheter later ikke til å være spesielt interessert eftersom Guyana ikke har et militærvesen de kan pøse penger inn i. 

Google forbereder oss grafisk

Venezuelas bolivarianske sosialistregime har allerede satt i gang en aggressiv propagandakampanje via de nyhetsmediene de kontrollerer: 

– Essequibo er vårt.

Den internasjonale domstol i Haag som har bedt Venezuela unngå handlinger som endrer statusen for området.

Google Maps er med på notene. Der har de allerede gjort grensen mellom Venezuela og Guyana «porøs»:

 

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.