Venezuela gjør krav på en olje- og mineralrik del av Guyanas territorium. Nu sender Storbritannia krigsskip som en symbolsk «diplomatisk og militær støtte» til sin tidligere koloni Guyana, skriver BBC.

Folkeavstemning om annektering av naboen

Venezuela gjør krav på den 61.000 kvadratkilometer store regionen Essequibo som utgjør omtrent to tredjedeler av Guyana.

Den 3. desember arrangerte Venezuela folkeavstemning om landet skulle annektere Essequibo. Efter folkeavstemningen publiserte Venezuelas president Nicolas Maduro nye kart hvor Essequibo er innlemmet i Venezuela. Han utnevnte guvernør og tilbød identitetskort til innbyggerne i den tynt befolkede regionen. Han har også beordret Venezuelas statlige oljeselskap å utstede letelisenser i Essequibo.

Kanonbåt til besvær 

Torsdag fordømte Venezuelas utenriksminister Yvan Gil ankomsten av et britisk marinefartøy til kysten av Guyana:

– Den bolivarske republikk Venezuela anser HMS Trents tilstedeværelse ved Guyanas kyst som en fiendtlig provokasjon. Dette er synkronisert med United States Southern Command og en åpenbar trussel mot fred og stabilitet i regionen.

Venezuela forbeholder seg retten til å iverksette alle tiltak innenfor rammen av grunnloven og folkeretten, for å forsvare landets maritime og territorielle integritet.

Guyanas økonomi i vekst

Mens Guyanas økonomi vokser raskt, er Venezuelas økonomi hardt presset. Fjellene og jungelen i Essequibo er rik på gull, diamanter og bauksitt og det er funnet enorme oljeforekomster utenfor kysten.

Guyana er medlem av Commonwealth og Syd-Amerikas eneste engelsktalende nasjon.

I Venezuela har folket stemt ja til annektering av nabolandet Guyana

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.