US Southern Command og Guyana gjennomførte 7. desember felles flyoperasjoner som en del av et «rutinemessig engasjement for å styrke sikkerhetspartnerskapet mellom de to land», heter det i en uttalelse fra den amerikanske ambassade i Guyana.

Guyana og Venezuela møtes i St. Vincent

Nu bes Guyana og Venezuela om å møtes 14. desember i St. Vincent til samtaler. Bak initiativet står Brasils president Lula da Silva sammen med statsministeren på St. Vincent og Grenadinene, Ralph Gonsalves. 

Det skjer på vegne av Fellesskapet av stater i Latin-Amerika og Karibien (CELAC), Det karibiske fellesskap (Caricom) og FNs visegeneralsekretær. 

Territoriell integritet intet tema

Guyanas statsoverhode Mohamed Irfaan Ali har godkjent å delta på møtet efter å ha blitt kontaktet av ledere fra CELAC, Caricom og FNs visegeneralsekretær, men han avviser å føre dialog om landets territorielle integritet med Venezuelas president Nicolas Maduro:

– President Ali har gått med på at dette møtet avholdes, men Guyanas landegrense er ikke oppe til diskusjon eftersom den er til behandling i Den internasjonale domstol (ICJ) i Haag. Avgjørelsen der vil fullt ut bli respektert av Guyana. Presidenten har ved flere anledninger gjort det klart at saken ikke er et tema for bilaterale diskusjoner, skriver Guyana Times.

Det venezuelanske folk har i en rådgivende folkeavstemning 3. desember med overveldende flertall anbefalt sin regjering ikke å akseptere ICJs jurisdiksjon i grensetvisten.

Karibien en fredssone

Da det var bekreftet at begge parter ville delta på møtet, uttalte Ralph Gonsalves, statsminister på St. Vincent og Grenadinene: 

– Dere har begge forpliktet dere til å gjøre Karibien til en fredssone og til å respektere folkeretten. Erfaringen har lært menneskeheten at det er modent og klokt at lederne av nasjoner som er i konflikt, snakker rolig, respektfullt og tålmodig med hverandre for å unngå eskalering til bruk av makt. Et anstrengende liv i fred er å foretrekke fremfor et uverdig liv i konflikt og vold.

Dere må vise Salomos visdom, Jobs tålmodighet og alle de gamle profetenes fremsyn for å skape godt naboskap i fred, rettferdighet, sikkerhet og velstand for alle berørte. Mye står på spill for vår karibiske og latinamerikanske sivilisasjon.

Guyanas Mohamed Irfaan Ali 

Guyanas president Mohamed Irfaan Ali er praktiserende muslim av indisk avstamning. Han representerer det venstreorienterte Folkets progressive parti. Ali sto i 2019 tiltalt for 19 tilfeller av korrupsjon, en tiltale hans advokater hevdet var politisk motivert. Anklagene ble ikke rettslig behandlet før presidentvalget. Han tiltrådte som president 2. august 2020 og 14. august ble tiltalen frafalt

Han er også blitt anklaget for i 2002 å ha levert karakterutskrifter fra et universitet som ikke eksisterte da han søkte et masterprogram ved et indisk universitet. På dette grunnlag mottok han et stipendium fra Indian Technical Economic Corporation Programme.

Indere og afrikanere

Majoriteten av Guyanas befolkning er av østindisk (39,9 prosent), afrikansk (29,2 prosent) og blandet (19,9 prosent) opprinnelse, ifølge folketelling 2012 (Google). Resten av befolkningen har europeisk, kinesisk eller urfolksopprinnelse. De to største gruppene, indoguyanerne og afroguyanerne, sies å være dypt mistroisk til hverandre og skal i forsvinnende grad ha blandet seg med hverandre.

Guyana som er en tidligere britisk og nederlandsk koloni, insisterer på at Essequibo-grensene ble fastsatt av et voldgiftspanel i 1899. Venezuela hevder derimot at Essequibo-elven i øst danner en naturlig grense som ble anerkjent allerede i 1777.

Venezuerla utlyser letelisenser på Guyanas territorium, rent røveri

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.