Venezuela var for ikke mange år siden et velstående samfunn med store oljereserver. Det var før Hugo Chavez kom til makten. Chavez innførte et diktatur og kleptokrati. Levestandarden falt dramatisk, men han hadde venstresiden i Vesten i ryggen. Det var først da arvtakeren Maduro kom til makten at venstresiden fikk nok. Nå fortsetter Maduro i tyrannisk stil. Det siste påfunnet er å ekspropriere tre firedeler av nabolandet Guyana. Normalt er dette ensbetydende med en krigserklæring, men Guyana er lite og forsvarsløst.

FN har mer enn nok med å fordømme Israel. Maduro kan bare forsyne seg.

Maduro vil erklære ny provins på nabolandets territorium

Nicolás Maduro har også gitt det statlige oljeselskapet ordre om umiddelbart å utstede olje-, gass- og gruvelisenser i den oljerike regionen landet gjør krav på.

Normalt skulle dette utløst skarpe reaksjoner fra verdenssamfunnet, men reaksjonene så langt har vært dempet.

I et regjeringsmøte tirsdag foreslo Maduro å sende et lovforslag til nasjonalforsamlingen om å opprette regionen «Guyana Esequiba». Landområdet har vært en del av Guyana siden en internasjonal kommisjon fastsatte grensen mellom de to nabolandene i 1899.

I en folkeavstemning i Venezuela i helgen var det overveldende flertall for å gjøre krav på regionen, som utgjør rundt to tredeler av Guyana.

Få dager før avstemningen ga Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) Venezuela ordre om å unngå handlinger som endrer statusen for regionen. Guyanas regjering så på folkeavstemningen som et forsøk på annektering. (NTB

Venstresiden i Latinamerika tar seg til rette og er hevet over demokratiske spilleregler. Så langt har de kommet unna med det. Biden gjenopptok samarbeidet med Venezuela og importerer olje derfra.

Han skjærer ned på oljeutvinngen hjemme og kjøper heller i utlandet. Da ser det penere ut på papiret.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.