Det er noe operetteaktig over Nicolas Maduro. Høyt volum, mye fakter og ingen substans. Her markerer han 27 år siden Hugo Chavez mislykkede kupp. Foto: Reuters/Scanpix

Den norske regjeringens tilbakeholdenhet med å anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas midlertidige president er en feilvurdering som vil bli lagt merke til. At Norge distanserer seg fra de land man alltid ellers følger, er oppsiktsvekkende.

Hva er det som er så spesielt med Venezuela at Norge valgte en slik alenegang?

Det er merkelig å høre Canadas meget liberale statsminister Trudeau snakke om diktatoren Maduro som har forfalsket valg og ikke er en legitim president, og deretter lese hva Ine Eriksen Søreide sier:

– Norge har som tradisjon å anerkjenne stater, ikke regjeringer, uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun legger til at Norge hele tida har gitt uttrykk for støtte til Juan Guaidó som valgt og legitim leder for nasjonalforsamlingen i Venezuela. Men anerkjennelse som fungerende president får han ikke, til tross for at våre naboer og nærmeste allierte nå har gitt ham denne anerkjennelsen.

I stedet for å stille Søreides uttalelser i relieff, velger NTB å finne frem en «ekspert» som støtter hennes syn. Mads Harlem ligger langt ute på venstrefløy og står klar når antiamerikanske eller antivestlige fortelleringer skal støttes opp.

Norges forsiktige linje kan være klok, mener Harlem.

– Det å kreve et skifte er alvorlig. Når man går ut og krever en presidents avgang, må man ikke bare se på hva som er opportunt, sier han.

Her gir Søreide et moralsk fikenblad. Men det er ikke stort nok til å skjule hennes nakenhet.

Når EU-land massivt går inn for å underkjenne Maduro og anerkjenne Guaidó er det fordi Maduro er en amatør-diktator som har kjørt landet i grøfta og det ikke går an å forhandle med.

19 EU-land gikk mandag til det skritt å kunngjøre offentlig at de aksepterer Guaidó som Venezuelas fungerende president.

De som støtter erklæringen er Danmark, Spania, Portugal, Tyskland, Storbritannia, Nederland, Frankrike, Ungarn, Østerrike, Finland, Belgia, Luxembourg, Tsjekkia, Latvia, Litauen, Estland, Polen, Sverige og Kroatia.

Søreides alenegang kan vanskelig forstås annerledes enn at den fløy som forguder venstresiden i Latinamerika fremdeles har stor innflytelse i UD med omland. De har samme forhold til Cuba/Chavez som til palestinerne. Det har gått dem i blodet. Det gjør dem vondt at Ortega og Maduro skyter på unge demonstranter. De vil helst ikke vite det.

NTB skriver at Venezuela ble «rammet» av økonomisk krise. Det høres ut som en tropisk orkan.

I løpet av Maduros år ved makten er oljelandet Venezuela blitt rammet av en omfattende økonomisk og politisk krise. Innbyggerne opplever hyperinflasjon og matmangel, og flere millioner av dem har søkt tilflukt i andre land.

Dette er å omskrive og forskjønne et inkompetent, korrupt regime som har forvandlet et land som har verdens største oljereserver til en katastrofe.

Hverken NTB eller Søreide får med seg hvor alvorlig situasjonen er. FN friga mandag penger til nødhjelp som vil bli sendt om selv om Maduro motsetter seg hjelpen.

The United Nations has released $9.2 million for food, medicine and other help for Venezuelans through an emergency relief fund, the first such assistance during the country’s deepening political and economic crisis.

The move to unlock the Central Emergency Relief Fund for various U.N. agencies since mid-November marks a breakthrough because such U.N. emergency funding for a country generally requires the approval of its government.

Her gjør FN det Søreide og Harlem mener man ikke bør gjøre: FN underkjenner Maduros autoritet. Det står viktigere ting på spill: Befolkningens liv og helse.

Maduro motsetter seg nemlig å motta internasjonal hjelp.

President Nicolas Maduro has repeatedly denied that Venezuela needs outside aid, pinning blame for the country’s woes on what he calls imperialist countries, like the United States and some European Union members plotting an invasion. Apnews

Mobilisering mot den imperialistiske fienden har vært venstresidens strategi for å forklare den dårlige økonomien i årtier. Men når sulten banker på døren holder det ikke.

Det er oppsiktsvekkende at en utenriksminister fra Høyre manøvrer som om dette fortsatt var en gyldig fortelling.

Maduro må være glad om han slipper fra det med livet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂