Folkehav i Caracas ved 61.årsdagen for styrtingen av Marcos Perez Jimenez. Feiringen av hvordan en diktator ble styret, henspiller på dagens diktator. Foto: Adriana Loureiro /Reuters/Scanpix 

Motstanden mot Venezuelas generalissimo Nicolas Maduro har gått over i en ny fase når flere land, deriblant USA, anerkjenner presidenten for nasjonalforsamlingen som en overgangspresident. Maduros dager ser ut til å være talte.

Det kan forhindre et større blodbad. Soldatene kvier seg for å drepe for en leder som er på fallrepet.

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido har utropt seg selv til landets nye, midlertidige president foran titusenvis av jublende tilhengere i Caracas.

Kunngjøringen kom under en massedemonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden onsdag.

Den 35 år gamle opposisjonslederen løftet sin høyre hånd og erklærte høyt og tydelig at han formelt tok ansvar for å styre landet.

– Jeg lover å formelt å overta den nasjonale, utøvende makten som fungerende president i Venezuela for å få en slutt på maktberøvelsen, innsette en overgangsregjering og holde frie valg, sa Guaido til øredøvende jubel fra titusenvis av tilhengere som demonstrerte mot sittende president Nicolás Maduro.

Trump anerkjenner

Juan Guaido er leder i landets nasjonalforsamling, der opposisjonen har flertall. Men nasjonalforsamlingen er i praksis satt på sidelinjen etter at president Nicolás Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

USAs president Donald Trump var raskt ute med å kunngjøre at han anerkjenner Guaido som Venezuelas nye president.

Det er et tegn i tiden at to av de mest venstreorienterte regimene i Latinamerika – Venezuela og Nicaragua – skyter egne borgere som protesterer. Et større nederlag kan man knapt tenke seg.
Cuba er bare en skygge av seg selv og kan intet stille opp.
På toppen av det hele har det største landet i regionen, Brasil, valgt en president som er på linje med Trump.
Venstresidens verdensbilde knuses.
Minst fem drept

I Caracas og flere andre byer i landet demonstrerte titusenvis av tilhengere og motstandere av den omstridte presidenten, som i fjor ble gjenvalgt i et valg som ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Natt til onsdag ble minst fem mennesker drept i sammenstøt mellom demonstranter, som kommer to døgn etter at en gruppe soldater oppfordret venezuelanerne til å gjøre opprør mot Maduro.

Soldatene ble pågrepet etter å ha angrepet en kommandosentral nord i hovedstaden Caracas.

Venezuela har verdens største oljereserver. Likevel har Hugo Chavez klart å kjøre landet i grøfta. Maduro var en ubegavet fyr som bare fortsatte i samme spor.
Han truet onsdag med å bryte forbindelsen med USA. Litt av en trussel.
Økonomisk ruin

Maduro ble gjenvalgt som president i fjor og ble formelt tatt i ed for en ny periode for to uker siden.

Han har kontroll over alle sentrale politiske institusjonene og får støtte fra militæret. Han har uttalt at han føler seg sterkere og mer legitim enn noen gang, men mange anklager han for at landes økonomi ligger i ruiner. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.