Opposisjonsleder Juan Guaidó under et møte med nasjonalforsamlingen om amnesti for medlemmer av det militæret. I Caracas 26. januar. Foto: Carlos Garxia Rwlins/Reuters/Scanpix

Nicolas Maduro sier nei til kravet om at han må utlyse nyvalg slik Frankrike, Spania og Tyskland krevde.

Maduro kunne håpet at et var bare Trump som krevde hans avgang. Men også EU stiller seg bak kravet.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier lørdag at EU vil anerkjenne opposisjonsleder Juan Guaidó som president i Venezuela dersom Maduros regjering ikke erklærer nyvalg innen åtte dager. Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza sa ved møtet i FNs sikkerhetsråd at landet vil «fortsette å følge sitt demokratis vei».

Maduro har fått generalene til å sverge lydighet mot ham, men det er avskallinger:

But on Saturday Guaido gained support from a key military official. Venezuela’s defense attache to Washington, Colonel Jose Luis Silva, told Reuters that he has broken with the Maduro government and recognized Guaido as interim president. (Reuters)

Ypperlige venner

Uttalelsen fra utenriksminnisteren har et latterlighetens skjær.

– Venezuela vil ikke tillate noen å påtvinge oss noen avgjørelse eller ordre, sa han til Sikkerhetsrådet. Han la til at Venezuela har «ypperlige venner» som de kan søke støtte hos for å forsvare seg selv.

Faktum er at Venezuela er bankerott og lever på kreditorenes nåde. Vennene er hel eller halvdiktaturer, likesom Venezuela.

Ett tall sier alt om landets økonomi:

Venezuela has sunk into turmoil under Maduro with food shortages and daily protests amid an economic and political crisis that has sparked mass emigration and inflation that is seen rising to 10 million percent this year.

10 millioner prosent inflasjon vil si at penger er verdiløse.

Realitetene

Diktaturer har en ting til felles: De bryr seg ikke om menneskelige lidelser.

Den tyske ambassadøren sa det ikke gikk an å bortforklare at tre millioner har flyktet fra Venezuela. Landet står overfor kollaps. Sult har lenge vært en faktor.

Christoph Heusgen, kritiserer Russland for å ikke anerkjenne de tre millioner menneskene som er drevet på flukt av matmangel og et sammenbrudd i tilbudet av offentlige tjenester som en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. (NTB)

En studie fra Brookings institution anslår at åtte millioner mennesker kan komme til å flykte fra Venezuela. Det kan destabilisere allerede skjøre mellomamerikanske land.

Illegitim

Maduro sitter på overtid. Nasjonalforsamlingen har lovformelig utnevnt Guaidó til fungerende president.

Guaidó viser til paragraf 233 i den venezuelanske grunnloven, som sier at presidenten i nasjonalforsamlingen skal inntre som fungerende president om det ikke er noen rettmessig president i landet.

For at den skal tre i kraft må nasjonalforsamlingen først erklære presidentens kontor som ledig. Det gjorde parlamentet så tidlig som i januar 2017, før de bekreftet erklæringen 21. august i fjor.

Opposisjonen mener derfor at presidentvalget i 2018 var udemokratisk. Maduro vant valget, men valget ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og OAS. (NTB)

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂