Ved å frata Guaidó immuniteten erklærer Maduro-regimt opposisjonen og dens støttespillere, dvs USA og mange andre land, krig. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó har blitt fratatt immuniteten sin som leder av landets nasjonalforsamling. Han kan dermed bli straffeforfulgt.

Lederen for den Maduro-vennlige grunnlovsforsamlingen, Diosdado Cabello, sier de enstemmig har vedtatt tirsdag at landets høyesterett kan straffeforfølge Juan Guaidó.

Guaidó avviser grunnlovsforsamlingens beslutning.

– Folket er fast bestemt, og ingenting kommer til å stoppe oss. Det er ingen vei tilbake i denne prosessen, sier Guaidó tirsdag kveld.

Fra høyesterett

Beslutningen til grunnlovsforsamlingen kommer dagen etter at Venezuelas høyesterett ba politikere om å frata Guaidó immuniteten.

Høyesterettsdommer Maikel Moreno mener Guaidó bør bli straffeforfulgt fordi han brøt utreiseforbudet han ble ilagt i forkant av hans besøk til andre latinamerikanske land i februar og mars.

Guaidó anklages av Nicolás Maduros regjering for å oppfordre til vold i demonstrasjonene i gatene, samt å motta ulovlig bistand fra utlandet.

Vannmangel

Mandag sa opposisjonslederen, som erklærte seg selv som president i januar, at høyesteretts avgjørelse er ulovlig og fortsatte mandag med sine oppfordringer til Maduro om å trekke seg som president.

Den politiske situasjonen i landet er svært spent, og Guaidó kjemper om å få avsatt Maduro, noe Maduro overhodet ikke vil. Samtidig er den økonomiske situasjonen i landet svært dårlig, og det har vært en rekke strømbrudd, noe som har ført til vannmangel.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.