Sakset/Fra hofta

Maduro var kanskje en god bussjåfør. Men han er en elendig president. Venezuelanerne har fått nok.

Strømmen gikk igjen i Venezuela mandag og regimet til Maduro skummer og skylder på USA. Men venezuelanere flest kjøper neppe denne forklaringen. De vet hvor vanstyrt landet er. Er det USA som er skyld i inflasjonen på flere tusen prosent også?

Svaret er ja. Maduro og hans venner i vestlige medier og politikk har forklart Venezuelas problemer med USAs isolasjon av landet. Men selv de er blitt stille de siste måneder. Venezuelas problemer er enorme.

Landet med verdens største oljereserver klarer ikke brødfø sin egen befolkning. De fattige sulter og det blir stadig flere av dem. Men Maduro kaster ikke inn håndkleet. Han vil ikke overlate makten til nasjonalforsamlingens president. Han er sosialist i latinamerikansk tapning: Det samme skjer i Nicaragua der Ortega skyter på studentene.

Hovedstaden Caracas og en rekke delstater i Venezuela ble mandag rammet av nye strømbrudd. For to uker siden ble store deler av landet satt ut av spill.

TV-sendinger gikk i svart, og det var forstyrrelser i mobilsignalene. Butikkeiere dro raskt ned stengslene av frykt for plyndring.

Minst 8 av landets 23 delstater ble berørt, i tillegg til hovedstaden. Flyplassen utenfor Caracas var også uten strøm.

«Ikke en gang til» og «hvor lenge blir det denne gangen» var noen av reaksjonene fra fortvilte venezuelanere som har forrige strømbrudd friskt i minne. Den 7. mars forsvant strømmen og var borte i en uke. Kollektivtransporten brøt sammen, oljeproduksjonen falt, vannforsyningen sviktet, og flere mennesker døde på landets sykehus.

President Nicolás Maduro omtalte mandagens strømbrudd som «et angrep» på landets kraftforsyning. Maduro, som er under press både hjemme og ute – fra opposisjonslederens utpekte overgangspresident Juan Guaidó og fra USA og 50 andre land som støtter Guaidó – la skylden for forrige strømbrudd på USA. Han mente et amerikansk nettangrep lå bak og beskyldte Guaidó for å være ute etter å sabotere landets infrastruktur.

Observatører sa den gangen at selv om et amerikansk angrep var mulig, var det lite trolig. De trakk i stedet fram mer nærliggende forklaringer som for små investeringer, korrupsjon og dårlig vedlikehold. (NTB)

 

Vipps noen kroner til Document!

Vårt Vipps-nummer er 13629