Venezuelas president Nicolas Maduro holder en kringkastet tale i nærvær av regjeringsmedlemmer og høytstående militære offiserer i Caracas den 30. april 2019. Foto: Miraflores-palasset / Reuters / Scanpix.

Venezuelas president Nicolás Maduro mener tirsdagens demonstrasjoner var et kuppforsøk, men sier de klarte å stoppe det. Nye demonstrasjoner ventes onsdag.

I en TV-sendt tale tirsdag kveld sier Maduro at Juan Guaidó og opposisjonen forsøkte å «kaste en lovlig valgt regjering», skriver CNN.

Onsdag er det ventet nye demonstrasjoner, som Guaidó kaller «Operasjon frihet».

– I morgen vil vi fortsette Operasjon frihet. Vi skal starte på den siste fasen, skriver han på Twitter og legger til at de kommer til å ha tydelig tilstedeværelse.

Avviser kuppforsøk
Maduro kaller demonstrasjonene kuppforsøk og hevder opposisjonen forsøkte å skape en konfrontasjon mellom venezuelanere for å rettferdiggjøre et utenlandsk inngrep.

Carlos Vecchio, som representerer Guaidó i USA, avviser at opposisjonen forsøkte å utføre et kupp onsdag. Det samme sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

– Jeg vil være klar til det internasjonale samfunnet: Dette er ikke et kuppforsøk. Det er en konstitusjonell prosess ledet av det venezuelanske folket under lederskap av en sivil, midlertidig president, sier Vecchio.

Ber om å overgi seg
Maduro sier i sin tale at han aldri kommer til å overgi seg til «imperialistiske krefter». Han gir videre skryt til militæret som «har mot til kjempe for fred» i Venezuela og at regjeringen responderte med «nerver av stål, ro og effektivitet», skriver The Guardian.

Maduro sa videre følgende til opposisjonens tilhengere:

– Dette kan ikke skje uten konsekvenser. Alle de involverte må overgi seg, sier han.

Fortsatt støtte i hæren
Over 70 personer ble såret da det brøt ut sammenstøt mellom regjeringsstyrker og Guaidós tilhengere ved militærflybasen La Carlota i Caracas tirsdag.

FNs generalsekretær António Guterres oppfordret tirsdag partene til å vise tilbakeholdenhet.

Guaidó har blitt anerkjent som midlertidig president av over 50 land siden januar, men Maduro sitter fortsatt ved makten nesten fire måneder senere.

Maduro har fortsatt makten på grunn av fortsatt støtte fra et flertall i militæret, noe også Guaidó mener han har.

(©NTB)

 
 

Lei av Facebook? Følg oss på MeWe, da vel!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂