Fra grensen mellom Venezuela og Brasil lørdag 23. februar. Foto: Bruno Kelly/Reuters/Scanpix

Et regime som bruker soldater for å hindre nødhjelp å komme frem til en sultende befolkning, slår bena under seg selv. Maduro-regimet har slått inn på en vei hvor det vil måtte øke volden for å holde seg ved makten.

Ifølge avisa The Telegraph som er på stedet, skal militært personell lojale mot president Nicolás Maduro ha satt fyr på hjelpeforsyninger. Det skal ha ført til frenetisk aktivitet blant de opposisjonelle som forsøkte å redde mat- og medisinforsyninger fra å gå opp i flammer og røyk.

De voldsomme sammenstøtene fant sted ved broen Francisco de Paula Santander, som forbinder Venezuela og Colombia.

Også på grensen mellom Venezuela og Brasil har det vært sammenstøt. Heller ikke der kom hjelp fra Brasil inn. I flere timer sto lastebiler med hjelpeforsyninger på grensa i håp om å få komme inn i landet, men til slutt returnerte lastebilene. (NTB)

Hjelpen skal til virkelige mennesker som er i virkelig nød. Befolkningen i Colombia og Brasil er fullstendig klar over hvor ille forholdene i Venezuela er. Når Maduro sier det samme som Demokratene i USA: Det er ingen krise, viser han for en hel verden at han ikke bryr seg om sitt eget folk. Minst 3,5 million venezuelanere har flyktet. De bringer selvsagt historier med seg om hvordan det virkelig står til.

Maduros svar er å kalle de som vil hjelpe for fascister. Lørdag brøt han de diplomatiske forbindelsene til Colombia.

Colombias diplomater får 24 timer til å forlate Venezuela, sa Maduro under en demonstrasjon i Caracas lørdag til støtte for hans regime.

– Jeg har besluttet å avbryte alle politiske og diplomatiske forbindelser med den fascistiske regjeringen i Colombia, sa han til tusener av jublende tilhengere kledd i rødt.

Colombias president Iván Duque markerte sin åpne støtte til Venezuelas opposisjon da han lørdag kom til grensebyen Cúcuta for å hjelpe til med å sende humanitære forsyninger over grensa sammen med Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó. (NTB)

Hvor lenge kan Maduro holde det gående? Neppe så veldig lenge. Når folk spiser hunder og katter, mangler medisiner, og pengene er nærmest verdiløse er landet inne i en nedadgående spiral.

Folk uten håp om bedring blir desperate. De har intet å tape og gjør opprør. De unge ser at de er uten fremtid hvis de ikke tar sin skjebne i egne hender.

To ble drept og 235 ble såret lørdag. Typisk nok var en av de drepte bare 14 år.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.