Ingen var i tvil om hvem som var helten under massedemonstrasjonen i anledning diktatoren Marcos Perez Jimenez fall for 61. år siden. Den perfekte anledning til å styrte dagens diktator. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Stadig flere land følger i Trumps fotspor og anerkjenner Juan Guaidó som Venezuelas president. Niclas Maduro virker desperat. Han gjorde onsdag alvor av å bryte de diplomatiske forbindelsene med USA.

Det er en tom gestus. Venezuela er forgjeldet og lever på kreditt. Det kan slås konkurs når som helst av utenlandske kreditorer.

Det er verdt å merke seg at Mexicos nye venstreorienterte president, Obrador ikke sluttet seg til gratulantene, men gjennom sin talsmann sa han fortsatt støttet Maduro. Det er spesielt og vil bli lagt merke til.

Canada, Brasil, Peru, Colombia og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) gjør som USA og anerkjenner Juan Guaidó som president i Venezuela.

Opposisjonslederen, som er president i Venezuelas nasjonalforsamling, utropte onsdag seg selv til interimspresident under en demonstrasjon i hovedstaden Caracas.

USAs president Donald Trump var rask til å anerkjenne Guaido som president, noe han gjorde i en Twitter-melding.

– Venezuelas innbyggere har lidd lenge nok under det ulovlige Maduro-regimet. I dag har jeg offisielt anerkjent presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Juan Guaido, som midlertidig president, tvitrer Trump.

Brasil høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro var rask til å følge etter.

– Brasil anerkjenner Juan Guiado som interimspresident i Venezuela, tvitret han fra Davos, der han deltar på Verdens økonomiske forum.

Generalsekretæren i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), Luis Almagro, gjorde det samme.

– Gratulerer til Venezuelas interimspresident Juan Guaido. Du har vår støtte i arbeidet med å bringe demokratiet tilbake, tvitret han.

Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador sier derimot via sin talsmann at Mexico støtter Maduro som Venezuelas president. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂