Vel er Federica Mogherini venstreorientert, men hun forstår når spillet er over. Hun satser ikke EUs prestisje på en taper.

Med stort flertall stemte EU-parlamentet for å anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas president. Det var et stort tap for Maduru. Når USA og EU står sammen har ikke Maduro en sjanse. Hans støttespillere er dikaturer som Kina, Iran og Russland.

Venstresiden blant Demokratene i USA har forsøkt å mobilisere for Maduro. Ilhan Omar har støttet ham. Men Maduro har kjørt landet for ettertrykkelig i grøfta. Han får ikke flere sjanser.

Et vesentlig moment er at EU nå vil legge press på EUs medlemsland for at de skal anerkjenne Guaidó.

I en resolusjon torsdag ber EU-parlamentet EUs utenrikssjef Federica Mogherini og alle medlemsland om å følge EU-parlamentets eksempel og anerkjenne Guaidó som Venezuelas eneste legitime interimspresident fram til det holdes et fritt, åpent og troverdig presidentvalg som gjeninnfører demokrati i landet.

Et flertall på 439 av de folkevalgte stemte for resolusjonen, mens 104 stemte mot og 88 var avholdende.

Det hjelper ikke på populariteten at Maduros sikkerhetspoliti har arrestert flere utenlandske journalister.

 I forkant av utenriksministermøtet uttalte Mogherini også at EU krever umiddelbar løslatelse av de europeiske journalistene som er blitt pågrepet i Venezuela de siste dagene.

– EU krever løslatelse av enhver journalist som er pågrepet uten grunn, sa Mogherini.

Flere utenlandske journalister er pågrepet i Venezuela de siste dagene, deriblant to franskmenn og en spanjol.

Mexico og Uruguay har invitert partene til Montevideo for å forhandle. Men det spørs om det er noe å forhandle om. Det eneste må være hvor hurtig Maduro kan gå av.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.