Venezuela har verdens største oljereserver. Likevel sulter befolkningen. Stort sterkere kan ikke en avskjedssøknad skrives.

USA bruker nå sin økonomiske makt til å fryse Venezuelas midler i utlandet. Samtidig lar det parlamentets president Juan Guaidó få overta kontrollen med midler i utlandet.

Maduro vil langsomt miste det t ene nødvendige for at han skal kunne holde det gående: Penger, virkelige penger, ikke de verdiløse pengene på hjemmebane. Inflasjonen er på millioner av prosent.

Cuba og Castro kunne drive et eksperiment som selvhjulpne med Sovjets hjelp. Det kan ikke Maduro og Iran er for langt unna.

Opposisjonsleder Juan Guaidó hevder at han tar kontroll over Venezuelas ressurser i utlandet, mens USAs kunngjør sanksjoner mot landets oljeselskap PDVSA.

Finansminister Steven Mnuchin sier sanksjonene hindrer Madruo fra å lede flere ressurser bort fra det kriserammede landet før kontrollen er overført til en midlertidig regjering eller en ny, demokratisk valgt regjering.

Det vil fryse venezuelanske midler for så mye som 7 milliarder dollar, og sanksjonene vil ifølge den republikanske senatoren Marco Rubio tre i kraft umiddelbart. Han er en av tre som er blitt orientert om regjeringens planer.

Han sier imidlertid at PDVSAs USA-baserte datterselskap Citgo vil kunne fortsette driften, så lenge inntektene settes inn i en fryst konto i USA.

Det skjer etter at USA har anerkjent Guaidó, som er leder i nasjonalforsamlingen, som midlertidig president i Venezuela. NTB)