Nicolas Maduro taler under et offisielt arrangement i Caracas den 2. februar 2019 til minne om at det er tjue år siden Hugo Chavez ble president i Venezuela. Foto: Manaure Quintero / Reuters / Scanpix.

Venezuelas president Nicolás Maduro avviser kravet til sju EU-land om nyvalg. Dermed vil landene trolig anerkjenne opposisjonsleder Juan Guaidó som president.

Maduro sa i et intervju med den spanske TV-kanalen La Sexta søndag at han ikke vil gi etter for presset fra dem som ønsker hans avgang.

– De prøver å presse oss opp i et hjørne med et ultimatum som tvinger oss inn i en ekstrem situasjon med konfrontasjon, sa Maduro.

Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Portugal, Nederland, Belgia og den tidligere kolonimakten Spania krevde en erklæring fra Maduro innen midnatt søndag om at det skal holdes nytt presidentvalg. Hvis ikke, vil de i likhet med EU-parlamentet, USA og en rekke andre land, anerkjenne opposisjonsleder Juan Guaidó som Venezuelas leder.

Guaidó er i utgangspunktet leder for landets nasjonalforsamling, men han har også erklært seg selv som midlertidig president. USA har oppfordret militæret i Venezuela til å vende Maduro ryggen og i stedet støtte Guaidó. I tillegg har USA innført sanksjoner mot landets statlige oljeselskap og truet med bruk av amerikansk militærmakt.

Får støtte
Canadas statsminister Justin Trudeau snakket søndag med Guaidó på telefon, og statsministeren sa at opposisjonspolitikeren har vist «mot og lederskap» i et forsøk på å «ta tilbake demokratiet i Venezuela».

Mandag møtes elleve av de fjorten medlemslandene i Lima-gruppen, som består av Canada og latinamerikanske land, i Ottawa. Der vil den politiske situasjonen i Venezuela være tema. De elleve landene som møtes i Ottawa, støtter opposisjonsleder Guaidó.

Søndag kveld hadde Guaidó også en telefonsamtale med Sebastian Kurz, statsminister i Østerrike. Han har også snakket med Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen.

Opposisjonslederen skriver på Twitter at han takker for støtten han og opposisjonen i landet får.

Advarer om borgerkrig
Timer før fristen til EU-landene gikk ut søndag kveld, advarte Maduro i La Sexta-intervjuet om borgerkrig hvis ikke Vesten stanser sin innblanding.

– Alt handler om graden av galskap og aggressivitet blant de nordlige imperialistene og deres vestlige allierte, sa Maduro, med henvisning til USA.

– Vi ønsker ganske enkelt å bo i landet vårt og ber om at ingen blander seg inn i våre indre anliggender. Og vi forbereder oss på å forsvare landet vårt, sa han og la til at fabrikkarbeidere og studenter forbereder seg på kamp.

Venezuela er i tillegg til å være i politisk krise, også i en økonomisk krise. Ifølge Guaidó risikerer 300.000 personer å dø dersom landet ikke mottar humanitær hjelp. USA har sendt nødhjelp, som mat og medisiner, til Venezuela. Guaidó håper at også EU vil bidra.

(©NTB)

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!