Sakset/Fra hofta

Russlands FN-ambassadør, Vassily Nebenzia, har både under giftgassangrep i Syria og kjemiske angrep i Storbritannia vist at han kan være helt på høyde med den giftigste retorikken fra den kalde krigens dager. Foto: Brendan McDermid/Reuters/Scanpix

Vladimir Putin er villig til å bruke forbausende mye politisk kapital på å forsvare et regime alle kan se står foran undergangen.

Man kan forstå behovet for å gi Trump en på tygga, men hva får Russland igjen for det?

Russland er på parti med Syria, Nicaragua, Kina, Cuba og Tyrkia De har alle sendt solidaritetserklæringer til Maduro. For alle som gjerne vil tror at Putin er noe alternativ, burde dette være en kalddusj.

Putin skal også ha sendt «frivillige» fra den beryktede Wagner-gruppen til Venezuela. Dette er krigens hunder som gjør det skitne arbeidet. Maduro bruker spesialpoliti til å drepe. Ønsker Putin å være en del av dette selskapet?

Konfrontasjonen i Sikkerhetsrådet vekket minner fra den kalde krigen. Det passer dårlig med fortelingen om Trump som russisk agent.

Russlands FN-ambassadør beskriver USAs ønske om å holde et møte om situasjonen i Venezuela i FNs sikkerhetsråd som «skamløst» og kaller det et kuppforsøk.

Russland krevde en avstemning om hvorvidt møtet skulle holdes i et forsøk på å hindre det.

Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia la overfor Sikkerhetsrådet til grunn at situasjonen i Venezuela ikke medfører en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet,

Ni av femten medlemsland, som er minstekravet, stemte for at møtet allikevel skulle bli avholdt. Nebenzja betegnet videre USAs tilnærming til situasjonen som «skamløs og aggressiv» og som et kuppforsøk.

I sitt tilsvar viste USAs utenriksminister Mike Pompeo til at den ustabile situasjonen i Venezuela under president Nicolás Maduro har ført til at mer enn tre millioner mennesker har flyktet fra landet.

Pompeo karakteriserer Madruos regjering som en «ugyldig mafiastat». Han sier at deres «sosialistiske eksperiment» har forårsaket den økonomiske kollapsen, og viser til utbredt fattigdom i landet og et sammenbrudd i tilbudet av offentlige tjenester, som sykehusplasser.

Han oppmuntrer videre alle land til å anerkjenne opposisjonsleder og den selverklærte presidenten Juan Guaidó som Venezuelas nye president.

– Enten står du med frihetens kraft, eller så er du på lag med Maduro og hans kaos, sa han. (NTB)