Nicolas Maduro gjør seierstegnet i presidentpalasset i Caracas 25. januar, men det spørs om han ikke selger skinnet før bjørnen er skutt. Foto: Manaure Quintero/Reuters/Scanpix

Spania, Tyskland og Frankrike gir Venezuelas president Nicolás Maduro åtte dager på seg til å utlyse nyvalg. Ellers anerkjenner de Juan Guaidó som president.

– Hvis det innen åtte dager ikke finner sted rettferdige, frie og åpne valg i Venezuela, kommer Spania til å anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas president, sier statsminister Pedro Sanchez i en kunngjøring lørdag.

Sanchez sier han ønsker at de øvrige 27 medlemslandene i EU stiller seg bak hans ståsted.

Like etter skrev Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter at han vil anerkjenne Guaidó som president med mindre det skrives ut valg i løpet av uken som kommer.

Kort tid etter kunngjorde Tyskland samme budskap:

– Det venezuelanske folk må få lov til å bestemme over sin framtid på fritt grunnlag og med full sikkerhet, skriver den tyske regjeringens talskvinne Martina Fietz på Twitter.

– Hvis valg ikke blir kunngjort innen åtte dager, står vi klare til å anerkjenne Juan Guaidó som midlertidig president, legger hun til.

USA i spissen

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen kalte torsdag Maduro en «despot» og ga sin fulle støte til Guaidó. Lørdag fulgte Samuelsen opp på Twitter:

– Arbeider for en kort deadline i EU for Maduro. Oppfordrer til valg innen en uke. Ellers bør EU anerkjenne Guaidó som fungerende president, skrev han.

USA anerkjente Guaidó allerede onsdag, samme dag som Guaidó erklærte seg selv som Venezuelas midlertidige president. Også Canada, en rekke latinamerikanske land, samt Albania og Storbritannia, stilte seg raskt på USAs linje.

En liten gruppe land, blant dem Russland, Iran, Kina, Syria, Tyrkia, Cuba, Bolivia og Nicaragua, støtter Maduro.

Norge har på sin side tatt til orde for snarlig nyvalg og ber om at Guaidó og resten av nasjonalforsamlingens rolle respekteres, og norske myndigheter har tilbudt seg å bistå med å tilrettelegge nyvalg.

Sikkerhetsrådet møtes

Guaidó leder den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen i Venezuela. Han erklærte seg denne uken som landets midlertidige president, begrunnet med at Maduros presidentskap er ugyldig. Maduro ble gjenvalgt som landets president i mai i fjor og tatt i ed tidligere denne måneden, men valget ble kraftig kritisert av verdenssamfunnet.

Kunngjøringen fra Spania, Frankrike og Tyskland lørdag ettermiddag fant sted bare få timer før FNs sikkerhetsråd samles i New York for å diskutere den politiske krisen i Venezuela.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂