Den norske regjering vil ikke anerkjenne presidenten for nasjonalforsamlingen i Venezuela som landets midlertidige president. Det er oppsiktsvekkende på bakgrunn av alle allierte som har anerkjent Guaidó.

Norge plasserer seg i samme selskap som Iran, Kina, Russland, Tyrkia og Cuba.

Utenriksminister Eriksen Søreide oppfordrer partene til dialog nyvalg. Det er en merkelig henstilling når demonstranter blir skutt i gatene og Maduro nekter å avholde presidentvalg.

Det er åpenbart at Maduro haler ut tiden. EU-landene gikk ikke på limpinnen, men det gjør Norge.

Norge anerkjenner ikke Juan Guaidó som Venezuelas midlertidige president, og inntar dermed en mer tilbakeholden linje enn de viktigste allierte landene.

– Norge har som tradisjon å anerkjenne stater, ikke regjeringer. Vi har hele tiden gitt uttrykk for vår støtte til Juan Guaidó som den valgte og legitime president i nasjonalforsamlingen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Eriksen Søreide gjentar også tidligere uttalelser om at Norge oppfordrer partene til dialog som kan føre til nyvalg.

– Vi opprettholder kravet om respekt for demokratiske rettigheter og nyvalg. Situasjonen i Venezuela er tilspisset, og vi oppfordrer partene til å etablere en inkluderende politisk prosess som kan lede til nyvalg. Norge har dialog med begge parter og har tilbudt dem assistanse til en slik prosess dersom og når de måtte ønske det, sier hun.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂