I slutten av forrige måned vant Milei presidentvalget i Argentina ved å love å reversere den sosialistiske regjeringens politikk. Nu går han fra ord til handling. Søndag kveld avla han presidenteden og allerede på første arbeidsdag halverte han ved dekret antall departementer fra 18 til ni.

Motorsagplanen

Den drastiske reduksjonen var under valgkampen kjent som «motorsagplanen». 

Blant annet skal departementet for kvinner, kjønn og likestilling, departementet for miljø og bærekraftig utvikling, kulturdepartementet, turistdepartementet og departementet for sosial utvikling legges ned. Også undervisningsdepartementet legges ned fordi det ifølge Milei, driver med «indoktrinering».

– Politikkens tid for tyveri er over, sa Milei i forkant av presidentvalget. 

Sosialisme = fattigdom og ulikhet

For å visualisere at han ville gjøre store nedskjæringer i de offentlige budsjettene, poserte han jevnlig med motorsag. Nu som han faktisk er president, lover han å trekke landet ut av det økonomiske uføret. Ifølge ham har flere tiårs venstreorientert politikk medført fattigdom og ulikhet.

Milei tar også et oppgjør med venstresidens retorikk:

– Jeg er en hvit, blond mann med blå øyne og jeg kommer ikke til å be om unnskyldning fordi jeg er utstyrt med et mannslem, sa han under en boklansering ifjor. 

Milei kaller klimaendringene en «sosialistisk løgn» og han ønsker å bygge en rekke atomkraftverk.

Intet alternativ

Inflasjonen i Argentina er 140 prosent. I innsettelsestalen hevder Milei at ingen president har overtatt landet i verre tilstand enn ham. Han har lovet velgerne å gi den kriserammede argentinske økonomien en liberalistisk hestekur og advarer mot at situasjonen kommer til å bli verre før det blir bedre:

– Det er ikke noe alternativ til sjokkbehandling.

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.