De to presidentkandidatene i Argentina: Høyresidens utfordrer Javier Milei (t. v.) og nåværende finansminister  Sergio Massa fra Peronistpartiet. Foto: AP Photo/File

Valglokalene har åpnet i Argentina, et land med svært stor politisk splittelse. Uansett hvem av de to kandidatene som vinner, kaller eksperter det «utrolig».

Argentina er et land preget av massive økonomiske problemer og stor politisk splittelse. Frontene har vært harde i årets valgkamp, og i dag avgjøre det hvem som skal ta ansvaret for å forsøke å føre landet inn på en bedre kurs fremover.

Velgerne skal nå rett og slett avgjøre om landets nye president blir en høyreorientert, nokså ubeskrevet kandidats, eller  en dreven sosialdemokrat.

Mens den høyreorienterte Javier Milei ønsker å krympe statlig virksomhet så mye som mulig og innføre dollar som valuta, er den sosialdemokratiske motkandidaten Sergio Massa landets nåværende finansminister og en del av Peronistpartiet. Det er det bestående mot noe nytt og for velgerne nokså ukjent.

NTB-AP melder om saken.

Argentina befinner seg i en økonomisk krise på grunn av massiv gjeld, og mens Massa har vært finansminister har prisene steget med 140 prosent.

Document har tidligere omtalt den nesten oppsiktsvekkende situasjonen i landet, se artikkel under.

Valgkampen har vært preget av store kontraster og svært ulike syn på hva som må til for å rette opp de dårlige økonomiske forholdene.

Ifølge eksperter er begge de to mulige utfallene av valget i seg selv nokså, spesielle, ja, man bruker uttrykket «utrolige»:

– Uansett hva som skjer i dette valget, så vil det være utrolig, sier Lucas Romero, leder for det politiske rådgivingsselskapet Synopsis.

Han fortsetter, og forklarer at man enten får en vinner som i stor grad har ansvar for at landet er i det uføret det er, eller en vinner som aldri har vist hva man står for å praktisk politikk.

Det er enten sosialistisk orienterte løsninger som allerede har vist seg å feile, eller uprøvde løsninger i regi av en høyreorientert kandidat. Eksperten anser begge utfall for å være like overraskende:

– Det vil være utrolig om Massa vinner i denne økonomiske situasjonen, og det vil være utrolig hvis Milei vinner når han kjemper for en så profesjonell kandidat som Massa, sier han.

Tilsvarende politiske duell har man sett i en rekke andre land, og flere vil trolig komme fremover.

Valglokalene åpnet klokka 12 norsk tid og er åpne til 22. De første resultatene er ventet tre timer etter at valglokalene stenger, det vil si natt til mandag norsk tid.

Les også: 

Venstreorientert fallitt: Argentina mot stupet, prisvekst på 181 prosent

 

Bestill i dag: 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!


Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.