Regjeringspartiet DPPs presidentkandidat Lai Ching-te (også kjent under navnet William), snakker med pressen lørdag 13. januar 2024. Foto: AP Photo/Ng Han Guan.

Den sittende visepresidenten Lai Ching-te fra regjeringspartiet DPP ligger foran med 41,6 prosent av de opptelte stemmene, viser foreløpige resultater.

Så langt er mer enn 60 prosent av stemmene talt opp, ifølge tall fra den sentrale valgkommisjonen.

Lais motstander Hou Yu-ih fra opposisjonspartiet KMT har så langt bare fått 33,2 prosent av stemmene.

Dette er skuffende svakt for opposisjonen.

NTB-Reuters melder om saken.

Et endelig resultat er ikke ventet før senere søndag kveld, men en del tyder nå på at vinden blåser i retning av fortsatt styre for nåværende regjeringsparti.

Men mye kan ennå skje, som det heter.

Kina følger med fra sidelinjen

Valgkampen har vært preget av spenningen mellom Kina og Taiwan. Hvem som vinner valget, vil også avgjøre hvordan forholdet til Kina vil utvikle seg. Se også artikkel under.

Kina kaller Lai en farlig separatist og har advart velgerne på øya om å «velge korrekt» for å unngå militær konflikt. Stort mer direkte kan neppe et land blande seg inn i et annet lands valgprosess.

Opposisjonspartiets kandidat Hou ønsker i motsetning til Lai tettere bånd til Kina. Hou har sagt at fokus skal være økonomisk velstand, og at et sterkt forhold til Taiwans internasjonale partnerne, blant dem USA, skal opprettholdes.

Partiet har blitt beskyldt for å være «kinavennlig», noe som åpenbart ikke faller i god jord hos majoriteten av velgerne i Taiwan.

Mange velgere har sett hva en «tilnærming» til Kina førte til for Hongkong sin del, der er nå det aller meste av befolkningens grunnleggende frihet og selvstendighet borte. Man lever i et diktatur på linje med Kina.

Rundt 19,5 millioner stemmeberettigede innbyggere begynte å avgi sine stemmer da valglokalene åpnet klokken 8 lokal tid.

Les også: 

Mot skjebnevalg på Taiwan: Kan avgjøre forholdet til Kina

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.