NTB

Den kinesiske militærøvelsen som pågår rundt Taiwan, er en test av evnen til å gripe makten, utføre angrep og ta kontroll over viktige territorier, sier Kina.

Øvelsen startet kun få dager etter at Lai Ching-te ble tatt i ed som ny president på den selvstyrte øya.

Kina mener innsettelsestalen hans var «en innrømmelse av uavhengighet», noe kineserne sterkt motsetter seg på øya de anser som en del av sitt territorium.

Da øvelsen startet torsdag morgen, var Taiwan omringet av kinesiske militærfly og marinefartøy, og det kinesiske militæret sverget at uavhengighetskreftenes blod skulle flyte på øya. Kinesiske myndigheter omtalte øvelsen som en «kraftig straff» for «separatistiske handlinger.

Taiwan har vært selvstyrt og i praksis opptrådt som et eget land siden kommunistene vant borgerkrigen på det kinesiske fastlandet på midten av forrige århundre.

Uten å vise direkte til den kinesiske militærøvelsen sa president Lai i en tale torsdag at han vil stå i første rekke for å forsvare Taiwan.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.