I en kommentar til valget på Taiwan sier Joe Biden at USA ikke støtter uavhengighet for øya, selv om det er det velgerne har sagt ja til. Biden signaliserer svakhet og det kan friste Kina til et militært eventyr. Vesten viste samme svakhet overfor Hongkong. På et diktatur virker medgjørlighet bare eggende.

På spørsmål om hvilken reaksjon han har på valgresultatet på Taiwan, svarte president Biden lørdag kort at «USA støtter ikke uavhengighet».

Kina reagerte på resultatet – som var et nederlag for Beijing – med å si at intet har endret seg. Alt er som før. Men det stemmer åpenbart ikke. Flertallet på øya har stemt for uavhengighet.

Bidens uttalelse er helt ute av synk med resultatet. Lai Ching-te konstaterer at velgerne har stått i mot press fra eksterne aktører. Han hyller landets befolkning som velger frihet. Så kommer Biden og sier: «sorry», det går ikke» i seierens øyeblikk.

– Vi har vist verden hvor mye vi verdsetter demokratiet. Vi vil fortsette å stå side ved side med demokratier rundt om i verden, sier Lai i en seierstale.

– Taiwans folk har motstått forsøk på å påvirke valget fra eksterne aktører, fortsetter han.

Lai sier videre at han er fast bestemt på å beskytte Taiwan fra trusler fra Kina, og at han ønsker å opprettholde fred og stabilitet i Taiwanstredet.

– Jeg vil bruke dialog fremfor konfrontasjon.

Lai tar over som president etter partikollega Tsai Ing-wen. Med seg som visepresident har han Hsiao Bi-khim.

Kina kaller Lai en separatist

Lais parti, DPP, som kjemper for Taiwans egen identitet og avviser Kinas territorielle krav, gikk til valg for en tredje periode, noe som aldri har skjedd før under Taiwans nåværende valgsystem.

Lai sto overfor to motkandidater, KMTs Hou Yu-ih og tidligere Taipei-ordfører Ko Wen-je fra det lille partiet TPP, som ble stiftet så sent som i 2019. Sistnevnte ble på forhånd spådd minimale sjanser til å kunne vinne valget. (NTB)

Biden viser den svakhet som kan få Kina til å forsøke en invasjon. Det vil ha voldsomme virkninger på verdensøkonomien. 80 prosent av verdens chip laget på øya. Den er som en flytende chipfabrikk.

Man kan spørre hvorfor Biden sier det han gjør: Er det fordi han er betalt av Beijing for å si de riktige ting i det avgjørende øyeblikk?

 

 

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.