Taiwans president Tsai Ing-wen under markeringen for starten på konstruksjonen av åtte egenutviklede ubåter tirsdag. For å møte et økende trusselnivå fra Kina vil landet bygge åtte nye ubåter de neste årene. Foto: Huizhong Wu/ AP/ NTB

Under stadig økende trussel fra Kina har Taiwan begynt byggingen av sin egen flåte med egenutviklede ubåter.

Konstruksjonen av de nye ubåtene startet tirsdag og er det siste trekket Taiwan gjør for å styrke sitt eget forsvar mot de hyppige krigstruslene fra Kina. Myndighetene i Beijing ser på øya som en del av Kina og har varslet at de en dag vil ta den tilbake, om nødvendig med makt.

Siden av valget av president Tsai Ing-wen i 2016 har Kina lagt økt militært og økonomisk press mot øya. Tsai representerer Det demokratiske progressive parti (DPP), som er sterkt kritiske til Beijings doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina», og arbeider for taiwansk uavhengighet.

– Vi vil at verden skal se Taiwans sterke vilje til å beskytte sin uavhengighet, sa Tsai under en seremoni som markerte starten på konstruksjonsarbeidene med de nye ubåtene i Kaohsiung by tirsdag.

Det omstridte prosjektet går ut på det skal bygges åtte nye ubåter, og at den første skal leveres i 2025. Fra før har Taiwans marine fire ubåter, hvorav to er bygget i USA på 1940-tallet. Landet har i økende grad vært avhengig av å bygge opp sin egen forsvarsindustri ettersom Kina har lagt press på andre land fra å kunne levere våpensystemer.

Blant annet har Taiwan utviklet et eget jagerfly og hatt viktige gjennombrudd i utviklingen av egne rakettsystemer. Landets forsvarsstyrke er likevel svært liten sammenlignet med Folkets frigjøringshær i Kina.

Siden begynnelsen av 2000-tallet har Kina bygget opp en av verdens mektigste mariner med atomdrevne ubåter, hangarskip og avanserte rakettsystemer. Kinas president Xi Jinping fører en svært fiendtlig politikk overfor Taiwan enn flere av sine forgjengere. Kinesiske jagerfly nærmer seg stadig øyas luftrom og utløser dermed full mobilisering på Taiwansk side.

Varsomheten fra store våpenleverandører med å selge våpen til Taiwan kan derimot bli mindre. Avtroppende president Donald Trump var villig til å godkjenne våpensalg, blant annet nye jagerfly, til en verdi av 18 milliarder dollar.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.