Honduras har nå avsluttet det diplomatiske forholdet til Taiwan og oppretter diplomatiske bånd til Kina.

– Honduras’ regjering anerkjenner eksistensen av kun ett Kina. Kinas regjering er den eneste rettmessige regjeringen som representerer hele Kina, uttaler utenriksdepartementet i Honduras.

Honduras kommer til å gjenoppta noe forhold til eller ha offisiell kontakt med øya. Taiwan svarte med å kutte sine forbindelser til Honduras.

Senere opplyste Kina at landet oppretter diplomatiske bånd med Honduras.

Tidligere denne uken dro Honduras’ utenriksminister Eduardo Enrique Reina til Kina. Det skjedde etter at president Xiomara Castro i 2021 sa at landet burde gjenoppta forholdet til Beijing.

Ett Kina-prinsippet

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

Taiwan er i praksis selvstyrt, men Kina regner øya som en del av sitt territorium. De aller fleste land i verden, blant dem Norge, forholder seg til «ett Kina-prinsippet» og anser dermed ikke Taiwan som et eget land.

Kun 13 land har nå offisielle diplomatiske forbindelser til Taiwan. Det er Belize, Eswatini, Guatemala, Haiti, Marshalløyene, Nauru, Palau, Paraguay, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene, Tuvalu og Vatikanstaten.

Mange land har imidlertid uoffisielle bånd til Taiwan. Øya har handels- og representasjonskontorer i rundt 60 land. Flere land har også uoffisielle kontorer på øya.

Ny epoke

Kina og Honduras startet søndag umiddelbart det nye diplomatiske forholdet.

– Kina og Honduras har nettopp opprettet diplomatisk forhold, tvitrer det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying.

En ny epoke har dermed startet.

For Taiwan er bildet også endret. Øyas president Tsai Ing-wen anklager Beijing for å benytte «tvang og skremming» for å lokke til seg de få gjenværende allierte som øya har.

– Kina har undertrykket Taiwans internasjonale rom i lang tid og ensidig satt regionens fred og stabilitet i fare, står det i en uttalelse fra kontoret hennes.

Også Taiwans utenriksminister Joseph Wu bruker harde ord. Han anklager Kina for å tilby øyas allierte penger for å lokke dem til Beijing i stedet.

– Etter at våre forhandlinger med Honduras ikke førte frem, har vi måttet beslutte å avslutte vårt diplomatiske forhold til landet med umiddelbar effekt for å kunne opprettholde vår nasjonale suverenitet og verdighet. Vi avslutter alle samarbeidsprosjekter og stenger ambassaden vår, uttaler han.

Latinamerikansk kamparena

Honduras er blant de fattigste landene i Mellom-Amerika. Nesten 74 prosent av landets nær 10 millioner innbyggere lever i fattigdom.

Kina har i forhandlinger med Honduras besluttet å bygge et vannkraftverk i landet. Latin-Amerika har vært en viktig diplomatisk kamparena for Kina og Taiwan siden 1949.

29. mars legger Tsai ut på en ti dager lang reise der hun skal besøke Guatemala og Belize, to land som fortsatt har diplomatiske bånd til Taiwan. Hun skal også besøke USA på reisen.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.