Kina vil «handle resolutt og kraftfullt» for å stanse Taiwans uavhengighet, opplyser landets forsvarsminister Dong Jun på en dialogkonferanse i Singapore.

Utsiktene til en fredelig «gjenforening» med Taiwan forvitrer stadig takket være taiwanske separatister og eksterne krefter, uttaler Dong.

Han lover samtidig å sørge for at Taiwan ikke får uavhengighet. Kina ser på demokratisk styrte Taiwan som sitt territorium, til sterke protester fra regjeringen i Taipei.

Simulert krig rundt øya

I forrige måned satte Kina i gang omfattende militærøvelser rundt øya, tilsynelatende på grunn av sinne over innsettelsen av president Lai Ching-te 20. mai. Myndigheten i Beijing ser på ham som en «separatist».

– Folkets frigjøringshær har alltid vært en uknuselig og sterk styrke i forsvaret av samlingen av moderlandet, og den vil handle resolutt og kraftfullt til enhver tid for å hindre Taiwans uavhengighet og for å sikre at det aldri skjer til tross for forsøk, sier forsvarsministeren.

Den som våger å skille Taiwan fra Kina vil «bli knust til fillebiter og lide sin egen ødeleggelse», sier han.

En rekke toppolitikere er samlet på sikkerhetskonferansen på Shangri-La-hotellet i Singapore. Blant annet er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til stede.

Få anser Taiwan som eget land

Den kinesiske forsvarsministeren møtte sin amerikanske motpart Lloyd Austin i Singapore fredag.

– Vi har alltid vært åpne for utveksling og samarbeid, men dette krever at begge parter møter den andre på halvveien, sier Dong.

De aller fleste land i verden, deriblant Norge, forholder seg til «ett Kina-prinsippet» og anser dermed ikke Taiwan som et eget land.

Mange land har imidlertid uoffisielle bånd til Taiwan. Øya har handels- og representasjonskontorer i rundt 60 land. Flere land har også uoffisielle kontorer på øya.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.