Kinas forsvarsminister Dong Jun sa foran øynene på utsendinger fra 40-50 land at Kina vil knuse myndighetene på Taiwan hvis de fortsetter med uavhengighetslinjen. Det finnes bare ett Kina og det skal om nødvendig gjenforenes med vold.

– Den som våger å skille Taiwan fra Kina, vil bli knust til fillebiter og lide sin egen ødeleggelse, sa Dong Jun.

Han anklaget også taiwanske separatister og eksterne krefter for å ødelegge utsiktene til en «fredelig gjenforening».

Ordene falt på en sikkerhetskonferanse i Singapore. Forumet er viktig. Trusselen ble ikke fremsatt på hjemmebane, men foran en «hel verden».

Regjeringen i Taipei reagerer med sinne og skrekk.

– Kina har gjentatte ganger truet Taiwan med maktbruk på internasjonale arrangementer, fastslår den taiwanske regjeringen i en uttalelse søndag.

Her understrekes det også at Taiwan aldri har vært en del av Folkerepublikken Kina.

– Det er et objektivt faktum at de to sidene av Taiwanstredet aldri har vært underordnet hverandre. Å opprettholde fred i Taiwanstredet er et felles ansvar for begge parter, skriver den taiwanske regjeringen.

Da Kinas kommunister vant borgerkrigen i 1949, flyktet den tapende part, nasjonalistene, til Taiwan og opprettet sitt eget styre der. Etter hvert har Taiwan utviklet seg til et demokrati som har alliert seg militært med USA, men uten at øya offisielt er anerkjent som et eget land av amerikanske myndigheter. (NTB)

USA har ikke villet svare definitivt på om det kom til å forsvare Taiwan i tilfelle en invasjon. Usikkerheten skal avskrekke. Men hvis evnen til å svare minsker, vil det ligge mindre makt bak trusselen.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.