Taiwan har planer klare hvis Kina skulle foreta seg noe mens øyas president Tsai Ing-wen er i Amerika neste uke, sier forsvarsminister Po Horng-huei.

Tsai skal neste uke besøke Guatemala og Belize i Mellom-Amerika. Underveis skal hun også til New York og Los Angeles.

I California ventes det at hun skal møte Representantenes hus’ leder Kevin McCarthy, men presidentkontoret hennes nektet tirsdag å bekrefte om et slikt møte skal finne sted.

Reisen kan føre til ytterligere spenning i forholdet mellom Kina og USA, ettersom et eventuelt møte med McCarthy kan utløse kraftige reaksjoner fra Beijing, slik situasjonen var i august i fjor da daværende leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, dro til Taiwan.

Kina anser Taiwan som kinesisk territorium og gjennomførte i august i fjor en storstilt militærøvelse i farvannet rundt øya. På spørsmål om Kina kan komme til å holde nye øvelser mens Tsai er på reise neste uke, svarer Po at taiwanske styrker er forberedt.

– Når det gjelder hva de kinesiske kommunistene har gjort tidligere, så vil forsvarsdepartementet kunne ta grep, og vi vil vurdere verste tenkelige scenario, sier han.

– Forsvarsdepartementet har planer klare for alt Kina måtte foreta seg under presidentens utenlandsreise, legger Po til, mens han avviser å gå i detalj.

USA har uttalt at det ikke er grunn for Kina til å reagere på Tsais reise og viser til at slike reiseruter er vanlige og at det ikke er første gang det skjer. Kina har på si side fordømt Tsais planlagte besøk i USA på reisen.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.