Kinas militære planlegger å gjennomføre minst fem øvelser i forskjellige områder som inkluderer farvann utenfor kysten og i Sør-Kinahavet, i forbindelse med det dårlige forholdet til Taiwan og USA.

En av de annonserte militærøvelsene vil bli avholdt i tre dager i farvannet utenfor havnebyen Qingdao, som er hjemsted for en stor marinebase for Folkets frigjøringshær, ifølge en uttalelse fra Kinas maritime sikkerhetsadministrasjon torsdag.

Uspesifiserte «større militære aktiviteter» ble gjennomført i det samme området fra klokka 9 til klokka 12 på tirsdag, skriver Bloomberg.

Byrået advarte sjøfolk mot å gå inn i farvannet utenfor kysten av Shandong-provinsen, et område som er stedet for hyppige militære øvelser og et godt stykke unna territoriet til USAs regionale sikkerhetspartnere.

Kina har trappet opp militær- og romfartsaktivitetene utenfor kysten de siste dagene på grunn av ulmende spenninger med Taiwan og USA.

Beijing erklærte på samme måte et område nord for den demokratisk styrte øya utenfor rekkevidde på søndag, på grunn av det de sa var risikoen for fallende avfall fra oppskytingen av en værsatellitt.

Kina med omfattende militærøvelse rett utenfor Taiwan

Spenningen over Taiwan, som Beijing anser for å være en del av Kina, er spesielt intens etter at president Tsai Ing-wen møtte USAs representanthusleder Kevin McCarthy i California tidligere denne måneden, noe som fikk det kinesiske militæret til å gjennomføre øvelser i området.

Beijing innførte restriksjoner på flyging og skipsfart rundt Taiwan i august da det ble avholdt militærøvelser i protest mot et besøk av daværende speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

PLA vil også holde øvelser fra kl. 18.00 på fredag til kl. 08.00 på søndag i Sør-Kinahavet, ifølge en egen uttalelse fra Maritime Safety Administration onsdag.

Dette kommer før de største amerikansk-filippinske militærøvelsene, som går gjennom neste uke – en del av det bredere presset fra president Ferdinand Marcos Jr. for å fremme den mangeårige alliansen.

USA fikk nylig utvidet tilgang til filippinske militæranlegg, og de to nasjonene planlegger felles patruljer i Sør-Kinahavet, der Beijing og Manila har en territoriell tvist.

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.