USAs president Joe Biden advarer Kina om at USA vil forsvare Filippinene i tilfelle angrep i Sør-Kinahavet.

Kommentarene kommer dager etter kollisjoner mellom filippinske og kinesiske fartøyer i det omstridte farvannet.

Manila har bestridt kinesiske krav til vannet, kuttet flytende barrierer og invitert media til å filme det de kaller Beijings farlige bevegelser til sjøs.

Kyststatene i Sør-Kinahavet er Brunei, Filippinene, Indonesia, Kambodsja, Kina, Malaysia, Singapore, Taiwan, Thailand og Vietnam. Kina gjør krav på store deler av dette området, et krav som bestrides av andre land.

Jeg vil være tydelig – jeg vil være veldig tydelig: USAs forsvarsforpliktelse til Filippinene er jernbelagt. USAs forsvarsavtale med Filippinene er jernbelagt”, uttalte Biden.

“Ethvert angrep på filippinske fly, fartøyer eller væpnede styrker vil påkalle vår gjensidige forsvarsavtale med Filippinene”, la han til i en tale i Det hvite hus onsdag.

En forsvarsavtale undertegnet i 1951 binder USA og Filippinene, deres tidligere koloni, til å forsvare hverandre i tilfelle et væpnet angrep.

Søndag sa Filippinene at Kinas “farlige manøvrer” hadde ført til en kollisjon mellom et kinesisk kystvaktskip og en filippinsk forsyningsbåt.

Ifølge Filippinenes forsvarsminister Gilbert Teodoro befant de filippinske fartøyene seg i landets økonomiske sone da et skip fra den kinesiske kystvakten rammet dem. Ingen kom til skade. Teodoro betegner hendelsen som «et åpenbart brudd på internasjonal lov» og kaller Kina «en aggressor».

Kina hevder på sin side at det var et lett sammenstøt da et kinesisk kystvaktfartøy «på lovlig vis» hindret en filippinsk båt å levere «ulovlig byggemateriale» til et gammelt filippinsk krigsskip.

President Ferdinand Marcos Jr. tiltrådte i juni 2022 og gjenopplivet da Filippinenes allianse med USA. Siden da har filippinske myndigheter blitt tøffere når det gjelder å bestride Kinas handlinger i Sør-Kinahavet.

Marcos utenrikspolitikk er en reversering av det mer Kina-vennlige standpunktet som ble tatt av hans forgjenger, Rodrigo Duterte. Han ble kritisert for ikke å gjøre nok for å motvirke Beijings ekspansive politikk i regionen.

Økt spenning i Sør-Kinahavet: Kina jaget vekk filippinsk marinefartøy

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.