Luftfoto av Spratley-øyene som Whitsun-revet er en del av. Kina fører en aggressiv politikk og signaliserer at det ønsker å gjøre hele Sørkina-havet kinesisk-kontrollert. Foto: Ted Aljibe/AFP/Getty

Kina bakker ikke ut, men trapper opp omringingen a Whitsun-revet som ligger innenfor Filippinenes økonomiske sone. Skulle et annet land gjort noe tilsvarende med Kina ville det utløst krig. Men Kina bruker fiskeflåten som spydspiss og USA setter ikke Kina på plass. Det gjør Beijing enda dristigere.

Over 250 fartøy under kommando av kinesiske «militser» har flokket seg rundt en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet, varsler filippinske myndigheter onsdag.

Skipene, inkludert fire kinesiske marinefartøy, har samlet seg rundt seks ulike øyer og rev som Filippinene legger krav på, opplyser en filippinsk offentlig organisasjon med ansvar for å overvåke utviklinger i Sør-Kinahavet.

– Det er en trussel for navigering og sikkerheten på sjøen, opplyste organisasjonen onsdag. De la til at det også truer Filippinenes suverenitet.

Filippinske myndigheter varslet 21. mars at rundt 200 kinesiske fartøy hadde samlet seg ved det omstridte Whitsun-revet i Sør-Kinahavet, som Kina også legger krav på. Kina ignorerte kravet om å trekke fartøyene tilbake fra revet. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.