Kina rullet ut den røde løperen for den filippinske presidenten Ferdinand Marcos Jr, når han onsdag kom til landet.

Møtet endte med signering av en avtale for å dempe økende spenninger i Sør-Kinahavet.

Kina lover i avtalen å øke handel, investeringer, turisme, landbruk og energi-samarbeid med Filippinene.

Kinas president Xi Jinping fortalte Marcos under samtalene i Folkets store hall i Beijing, at Kina var «villig til å fortsette vennlige konsultasjoner for å håndtere maritime problemer på riktig måte», ifølge statlige kinesiske medier.

En avtale ble inngått for å etablere direkte diplomatisk kommunikasjon for å unngå misforståelser og feilkommunikasjon over de omstridte territoriene i Sør-Kinahavet som Filippinene gjør krav på.

Xi erklærte også at «det er stort potensial for samarbeid», og tilbød seg å gjenoppta forhandlingene om felles olje- og gassleting i Sør-Kinahavet, samt samarbeide om vindkraft- og nye elbilprosjekter.

India vil ta opp kampen mot Kinas økende innflytelse i Det indiske hav

Marcos tok også opp situasjonen for filippinske fiskere, som ikke har vært i stand til å fiske i sine naturlige fiskefelt i det omstridte Sør-Kinahave. Begge lederne ble enige om å søke et kompromiss som ville være gunstig for de filippinske fiskerne.

Etter samtalene signerte de to lederne mer enn 10 andre avtaler, blant annet om samarbeid innen landbruk, fiskeri, infrastrukturprosjekter, finans, toll, elektronisk handel og turisme.

Den kinesiske presidenten bemerket at Marcos’ statsbesøk 3.-5. januar er hans første til Kina siden han tiltrådte presidentskapet i juni 2022 og hans første til et ikke-Asean-land.

Marcos er også den første utenlandske lederen som Kina er vert for i 2023. Marcos møtte også statsminister Li Keqiang tidligere på dagen.

Kina og USA har vært involvert i en diplomatisk kamp for å vinne over Filippinene, som er Kinas største handelspartner, men som har en forsvarsavtale med sin tidligere koloniherre USA.

Dersom det bryter ut konflikt mellom Kina og USA over Taiwan, kan Filippinene bli en joker på grunn av sin nærhet til den selvstyrte øya, som Beijing insisterer på må vende tilbake til Kina.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.