Amerikanske og filippinske militære. Foto: AP Photo/Aaron Favila

Filippinene og USA har startet sin største felles militærøvelse noensinne, da de mangeårige allierte forsøker å motvirke Kinas økede tilstedeværelse i stillehavsregionen.

I disse dager gjennomfører  Filippinene og USA en betydelig felles militærøvelse, den største de to nasjonene har hatt sammen  noensinne.

Målet er å samkjøre militære styrker i regionen, med tanke på å demme opp for stadig mer merkbar kinesisk ekspansjon i Stillehavet.

Nesten 18.000 soldater deltar i den årlige øvelsen, som har fått navnet Balikatan, eller «side om side», på filippinsk. Antallet soldater er bortimot doblet siden forrige øvelse i fjor.

NTB-AFP-DPA melder om saken.

Årets øvelse vil for første gang omfatte bruk av skarpe skudd i Sør-Kinahavet, som Kina nesten i sin helhet gjør krav på. Dette er et krav andre land bestrider sterkt.

Det er også første gang USA og Filippinene har felles militærøvelse siden Ferdinand Marcos jr. tok over som president i øystaten. Kort tid etter øvelsens start skal Filippinenes forsvars- og utenriksministre møte sine kollegaer på et møte i Washington.

Marinestyrker fra den formidable amerikanske Stillehavsflåten vil ha en sentral rolle i øvelsen, blant annet med sine store hangarskip.

USA skal etter planen etablere fire nye militærbaser på Filippinene, i tillegg til fem som allerede er avtalt. Men de får ikke bruke basene til offensive formål, ifølge Marcos.

Øvelsen kommer i kjølvannet av en tre dager lang kinesisk militærøvelse som simulerte målrettede angrep og blokader av Taiwan.

Australia, Storbritannia og USA har fra før etablert sikkerhetssamarbeidet AUKUS, som skal være et signal til Kina om at sterke land står sammen i Østen. Også andre nasjoner i området har interesse av å dempe Kinas fremvekst, som blant annet Vietnam, Sør-Korea, Japan og ikke minst India.

Les også: 

Kina styrker innflytelsen i det sørlige Stillehavet

Bestill i dag:

Kjøp gode bøker fra Document, se utvalget!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.