Filippinske fiskere protesterer mot at de fortrenges av Kina. Foto: AP Photo/Bullit Marquez, File 

Den kinesiske kystvakten jaget tirsdag vekk et filippinsk marinefartøy i nærheten av Scarborough Shoal i Sør-Kinahavet.

Mens krigen raser i Ukraina og Midtøsten, øker også spenningen i Asia.

Det er Kina som er i ferd med å gjøre krav på stadig nye havområder, mens asiatiske naboland protesterer.

Kina hevder nå å ha suverenitet over revene som utgjør Scarborough Shoal, samt farvannene rundt.

Dette er noe blant annet Filippinene nekter å akseptere.

Kina tok kontroll over det omdiskuterte området i 2012 og har den siste tiden lagt ut flytende barrierer som skal hindre filippinske fiskere i å fiske i området.

NTB-Reuters melder om saken.

I en uttalelse sier den kinesiske kystvakten at den gjennomførte «nødvendige tiltak» da den tvang det filippinske marinefartøyet vekk.

Nylig ødela den filippinske kystvakten en 300 meter lang flytende barriere, noe som har fått Kina til å anklage Filippinene for brudd på folkeretten.

Mange vil stusse på at Kina påberoper seg folkeretten, et land som anklages for å være mer eller mindre konstant i strid med det meste av folkerettens regler.

Forholdet mellom Kina og Filippinene er blitt dårligere den siste tiden. På Filippinene protesterer blant annet fiskere mot at Kina fortrenger dem fra områder der de har fisket i alle år.

Kina reagerer på at landet satser på et enda tettere forsvarssamarbeid med USA, blant annet ved å åpne opp for utplassering av flere amerikanske soldater.

Alene er Filippinenes marinestyrker svært underlegne overfor Kinas.

Mens Kina i dag har verdens største marine (i tett konkurranse med USA), har Filippinene en marine bestående av 82 kampfartøy, 14 hjelpefartøy, 25 bemannede fly og 8 ubemannede luftfartøyer (Wikipedia (engelsk).

En væpnet konflikt mellom Kina og Filippinene vil kunne utløse en omfattende krig i regionen, med en rekke nasjoner involvert.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.