Kina har utplassert en 300 meter lang sperrebøye for å hindre filippinske fiskere å komme inn til en fiskerik grunne. Filippinene sier de vil gjøre det som er nødvendig for å fjerne barrieren.

Den 300 meter lange flytende barrieren ble funnet ved innseilingen til Scarborough Shoal i forrige uke under en rutineleveranse av forsyninger til filippinske fiskere som opererer i farvannet.

Kina tok kontroll over atollen fra Filippinene i 2012 og har utplassert kystvaktskip og andre båter i nærområdet for å regulere fisket. De flytende barrierene hindrer de filippinske båtene i å ta seg inn i grunne farvann der det er mest fisk.

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Eduardo Ano sier at filippinske myndigheter vil gjøre det som er nødvendig for å fjerne barrierene og beskytte fiskernes rettigheter. Filippinene fordømmer utleggingen av disse barrierene og sier at de krenker tradisjonelle og historiske fiskerettigheter.

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Wang Wenbin, tok mandag til motmæle og sa at Scarborough Shoal er en integrert del av Kina, og at Kina har udiskutabel suverenitet over atollen og de omliggende farvann.

Scarborough Shoal er en trekantet samling av rev som omslutter en lagune om lag 220 kilometer øst for Luzon i Filippinene. Kina kaller området Huangyan-øya, mens det filippinske navnet er Panatag. Farvannene rundt er rike på fisk, og det antas at sjøbunnen er inneholder mineralressurser.

I mai 2012 toppet spenningen seg med marinefartøy på begge sider. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.