Kina ber USA nekte Taiwans president Tsai Ing-wen å mellomlande der på vei til Guatemala. Kineserne mener et møte med Kevin McCarthy vil være en provokasjon.

Kina ber også USA om å ikke ha noen offisiell kontakt med Tsai, sier landets Taiwan-kontor i en uttalelse onsdag. Kina kaller en mulig mellomlanding i USA for «i all vesentlighet en provokasjon».

Tsai reiser onsdag på en ti dager lang tur for å styrke båndene til Taiwans to gjenværende allierte Belize og Guatemala. Tsai skal etter planen mellomlande i USA. Republikanernes leder i Representantens hus, Kevin McCarthy, har sagt at han da vil møte henne.

– Om hun kontakter McCarthy, vil det være nok en provokasjon som alvorlig bryter med ett Kina-prinsippet, skader Kinas suverenitet og territorielle integritet og ødelegger freden og stabiliteten i Taiwanstredet, sier talsperson for Kinas Taiwan-kontor Zhu Fenglian.

Ingen grunn

– Det er absolutt ingen grunn for Kina til å bruke dette som et påskudd for å overreagere eller legge ytterligere press på Taiwan, sier en høytstående amerikansk tjenestemann, som vil være anonym.

– Dette er et transittopphold som er helt i samsvar med den politikk vi har ført i flere tiår. Beijing får ikke presse USAs regjering til å endre vår langvarige praksis, sier vedkommende.

Ikke alene

Tsai Ing-wen understreker at hun ikke akter å holde seg hjemme som følge av press fra ledelsen i Beijing.

– Vi er rolige og selvsikre, og vi kommer verken til å gi etter eller til å provosere, sa hun på flyklassen i Taipei.

– Taiwan vil følge veien til frihet og demokrati og gå ut i verden. Selv om denne veien er tøff, står ikke Taiwan alene, sier hun.

Taiwan er i praksis selvstyrt, men Kina regner øya som en del av sitt territorium. De aller fleste land i verden, blant dem USA, forholder seg til «ett Kina-prinsippet» og anser dermed ikke Taiwan som et eget land.

Honduras bryter båndene til Taiwan

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.