NTB

Før helgen kom Kina med nye «retningslinjer» for straffeforfølgelse av separatister, men Taiwans president sier at Kina ikke har rett til å gå etter taiwanere.

En del av de såkalte retningslinjene handler om dødsstraff mot taiwanere som Kina anser som ytterliggående separatister.

– Kina har ingen rett til å gå etter Taiwans folk, sier president Lai Ching-te.

De såkalte retningslinjene regnes som en kraftig opptrapping av kinesiske myndigheters press mot den demokratisk styrte øya, som i praksis har fungert som en egen stat siden 1949.

– Demokrati er ikke kriminelt, det er autokrati som er den virkelige ondskapen. Kina har overhodet ingen grunn til å sanksjonere Taiwans folk bare på grunn av ståsted, sier presidenten.

Han oppfordrer Kina til å gå i dialog med «Taiwans demokratisk valgte, legitime regjering».

– Hvis ikke, vil forholdet mellom Taiwan og Kina bare bli mer og mer fremmedgjort.

Kina regner Lai som «separatist», og det var høyst ventet at Kina kom til å trappe opp presset mot Taiwan etter at han ble innsatt som president i mai.

Taiwans regjering kom fredag med en uttalelse der retningslinjene avvises fullt og helt. I uttalelsen står det også at Kina «overhodet ikke har noen jurisdiksjon over Taiwan», og at de «såkalte lovene og normene ikke har noen bindende kraft for vårt folk».

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.