Misfornøyde argentinere protesterer mot den nye presidenten. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

Tusener demonstrerte onsdag i den argentinske hovedstaden Buenos Aires i protest mot den nye presidentens varslede økonomiske innstramminger.

Den høyreorienterte Javier Milei vant presidentvalget i november, blant annet etter med løfter om drastiske kutt i offentlige utgifter.

Argentina har lenge vært nærmest på kanten av stupet økonomisk sett, og mange velgere har sett behovet for nye tanker og nye grep.

Gårsdagens løsninger har åpenbart ikke fungert.

Men nå viser det seg at det neppe finnes noen smertefri vei ut av landets økonomiske uføre, et uføre som etter manges mening er et resultat av mer eller mindre sosialistiske eksperimenter gjennom en årrekke.

NTB-Reuters melder om saken.

I forrige uke devaluerte presidenten  landets valuta med 54 prosent, varslet kraftige kutt i statlige subsidier og nedleggelse av flere departementer.

Document omtalte dette, se artikkel under.

Protestene mot Mileis økonomiske «sjokkterapi» lot ikke vente på seg, og onsdag strømmet mange arbeidsledige og andre argentinere til Plaza de Mayo for å demonstrere sin misnøye foran presidentpalasset.

Politioppbudet var stort, men markeringen gikk rolig for seg.

– Dette er en fredelig mobilisering. Vi ønsker ikke konfrontasjon. Vi ønsker ingen form for sammenstøt, sa en av lederne for demonstrasjonen, Eduardo Belliboni.

Mileis nylig utnevnte sikkerhetsminister truet i forrige uke med maktbruk mot demonstranter som forstyrrer trafikken, og regjeringen har også truet med å frata dem som demonstrerer retten til sosialhjelp.

Men så langt har ikke den typen tiltak blitt gjennomført.

Les også: 

Argentinas nye president halverte regjeringen på første arbeidsdag

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.