NTB

Det argentinske senatet avviste torsdag en omfattende pakke med liberaliseringstiltak lagt fram av president Javier Mileis regjering.

Nederlaget var det andre i nasjonalforsamlingen for høyreorienterte Mileis planer om omfattende økonomisk reform.

Senatorene stemte imot «megadekretet» med 42 mot 25 stemmer, mens fire avsto. Pakka kan imidlertid fortsatt bli lov om den godkjennes av underhuset i kongressen. Mileis parti er i mindretall i begge kongresskamre.

Tre prosjekter

Pakka er en av Mileis tre store økonomiske reformprosjekter. Milei, som har beskrevet seg som en «anarkokapitalist», ble innvalgt i fjor på lovnader om å kutte den offentlige pengebruken betraktelig.

Formålet med pakka er å endre eller fjerne mer enn 300 gjeldende reguleringer, inkludert å fjerne pristak på husleie og essensielle produkter, løsere regulering av arbeidslivet og tilrettelegge for ytterligere privatisering.

Mileis såkalte «omnibus-lov», et annet av de tre prosjektene, ble kastet av de folkevalgte i februar, og skal stemmes over på nytt etter en omskriving. Den omfatter alle deler av argentineres hverdag og har hundrevis av nye regler om blant annet privatisering, kultur, straffelov, skilsmisser og fotballklubber

Det tredje er en rekke tiltak som ble innført ved presidentdekret i løpet av Mileis første dager som president, blant dem en devaluering av pesoen med 50 prosent, kutting av subsidier for transport og energi og en stans i infrastrukturprosjekter.

Økonomisk krise

Milei ble innvalgt etter flere tiår med økonomisk vanstyre. Før valget levde rundt 40 prosent levde i fattigdom, og inflasjonen lå på 140 prosent da han ble valgt.

I februar hadde inflasjonen økt til 276 prosent, og 57 prosent lever i fattigdom.

Regjeringen hevder imidlertid at noen av endringene allerede bærer frukter, og viser til at landet i januar hadde sitt første månedlige budsjettoverskudd på tolv år, samtidig som landets internasjonale valutareserver vokste fra 21 milliarder dollar til 27 milliarder dollar.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.