Helt siden valget har det vært uro i Brasil. Det er utbredt mistillit til resultatet. Søndag stormet flere tusen tilhengere av Bolsonaro nasjonalforsamlingen, presidentpalasset og høyesterett. De trengte inn i høyesterett, men ikke kamrene. Det var tjukt av mennesker på taket og tilstøtende områder. Lulas tilhengere trakk umiddelbart parallell til 6. januar i Washington.

Lula kalte demonstrantene for fascister og lovte å straffe dem.

Men utfallet er usikkert. Opposisjonen har håpet at militæret skulle gripe inn. Den muligheten benyttet de seg ikke av, men siste ord er ikke sagt. Nå kan det bli så kaotiske forhold at de militære kan bruke det som påskudd.

Folk er forbannet på Lula og hans kamerater. De tror ikke han vant på ærlig vis.

Demonstrantene er sofistikerte. Et stort banner over nasjonalforsamlingen lyder: Vi vil se kildekoden. Også i Brasil er Dominion-maskiner på ferde. Folk lærer av hverandre. De har hørt hva disse maskinene brukes til i USA: De er connected til internett og kan manipuleres.

 

I USA har justisdepartementet reist sak mot 1.000 og denne uken sa dommeren at han regner det blir ytterligere 1.000. Sakene fungerer som politisk renovasjon sett fra Demokratenes side.

Lula, som selv er kriminell, har hånet Bolsonaro for at han forlot landet. Samtidig sa han at Bolsonaro har begått folkemord og burde straffes.

Motsetningene er store. Lula kan bruke protestene til å diskreditere opposisjonen.

Det har vært spekulert på om militæret kom til å gripe inn, slik de kan etter konstitusjonen.

Torsten Wetterblad ved Stockholms universitet sier til TT at protestene understreker hvor delt Brasil er.

Wetterblad, som har forsket på Brasil i en årrekke, understreker at de ulike protestene mot den nye presidenten Lula da Silva har pågått helt siden han vant valget mot Jair Bolsonaro i oktober.

– Stormingen er en naturlig fortsettelse av alle protestene og aksjonene som har pågått. Allerede den første uken ble biltrafikken stanset på større veier. Folk har samlet seg utenfor militære anlegg og oppfordret det militære til å gripe inn, sier han.

Lula da Silva ble tatt i ed som president første nyttårsdag. Bolsonaro reiste kort tid før maktskiftet til Florida i USA.

– Politisk er det selvsagt mer alvorlig nå som Lula er tatt i ed. Det er stor symbolikk i det man prøver å gjøre nå. Brasil er en veldig splittet nasjon, og presidentvalget var veldig jevnt, sier Wetterblad. (NTB)

Nå sies det at urolighetene har spredt seg til mange andre byer. Lula er forbannet og lover hevn, men søndag kveld er alt usikkert. Politiet fraterniserer åpenlyst med demonstrantene.

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.