Russlands president Vladimir Putin og  Nord-Koreas leder Kim Jong Un. Foto: Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

USA og Sør-Korea mener at et russisk militært samarbeid med Nord-Korea om våpen er et alvorlig brudd på FN-sanksjonene mot Nord-Korea. Russland benekter at det er inngått en våpenavtale.

Amerikanske og sørkoreanske diplomater og forsvarstopper advarer Russland og oppfordrer landet til å vise ansvar som fast medlem av FNs sikkerhetsråd.

NTB-Reuters melder om saken.

Besøket til Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Russland de siste dagene har i stor grad vært fokusert på våpen og militært samarbeid.

Ekspertene mener at det legges opp til at Russland får tilgang til nordkoreansk artilleriammunisjon til krigen i Ukraina i bytte mot avansert russisk teknologi til Nord-Koreas atomprogram, raketter og satellitter.

Det antas at Russland er har et stort behov for slik ammunisjon, da innenlandsk produksjon har problemer med å holde tritt med det forbruket russerne har i sin krig mot Ukraina.

Kreml: Ingen avtaler signert under Kim Jong-uns besøk

NTB-AFP-Reuters melder at myndighetene i Moskva stiller seg uforstående til dette. De hevder at ingen avtaler ble signert under den nordkoreanske presidenten Kim Jong-uns besøk.

Det ble verken inngått militære avtaler eller andre avtaler under besøket, ifølge russiske myndigheter.

Russernes egne forsikringer i så måte er neppe nok til å berolige amerikanerne og sørkoreanerne.

Nord-Korea er underlagt omfattende sanksjoner, blant annet av FNs sikkerhetsråd, der Russland er fast medlem.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.