NTB

Russland vil hjelpe Nord-Korea med å bygge satellitter, lovet president Vladimir Putin da han viste Kim Jong-un rundt på en oppskytingsbase onsdag.

– Det er derfor vi er her. Nord-Koreas leder viser stor interesse for rakettbygging, og de forsøker også å utvikle verdensrommet, sa Putin under besøket på Vostotsjnyj-kosmodromen, en russisk oppskytingsbase for satellitter og romfartøyer helt øst i landet.

Nord-Korea har skutt opp seks satellitter siden 1998, og to av dem antas å ha havnet i bane rundt jorda.

I 2015 sa en talsmann for romfartsmyndighetene i landet at de ønsket å samarbeide med Russland om fredelig bruk av verdensrommet.

Sist Nord-Korea lyktes med å skyte opp en satellitt var i 2016. I den forbindelse sa en annen talsmann at landet også planlegger å plante flagget på månen.

Under partikongressen i 2021 opplyste Kim at Nord-Korea ville utvikle militære spionsatellitter. Men de siste månedene har Nord-Korea gjentatte ganger mislyktes med å få en slik spionsatellitt i bane.

FN-sanksjoner

Dersom Russland aktivt bistår Nord-Korea med å utvikle satellitter, vil det være et brudd på FN-sanksjonene mot landet som forbyr alt teknologisk samarbeid med landet.

Dette er resolusjoner som også Kreml tidligere har sluttet opp om.

Putins talsmann Dmitrij Peskov avviste onsdag at FN-sanksjonene vil være til hinder for et samarbeid innenfor satellitteknologi.

– Russland står ved sin posisjon i Sikkerhetsrådet, men det verken kan eller vil være til hinder for den framtidige utviklingen av forholdet mellom Russland og Nord-Korea, sa han.

Ammunisjon

Ifølge amerikansk etterretning ønsker Russland på sin side å kjøpe ammunisjon fra Nord-Korea til bruk i krigføringen i Ukraina, først og fremst artilleri- og panservernraketter.

Nord-Korea har store lagre av sovjetiskprodusert ammunisjon, men også slike leveranser vil være brudd på FN-sanksjonene som Russland tidligere har sluttet opp om.

På spørsmål fra russiske medier om han og Kim skal diskutere leveranser av militært materiell under den nordkoreanske lederens besøk, sa Putin at de to kom til å diskutere «alle spørsmål».

Peskov ville heller ikke gå i detalj da han fikk spørsmål om dette.

– Som naboer samarbeider våre land innenfor sensitive områder som ikke bør bli tema for offentlig omtale eller kunngjøringer, sier han.

Full støtte

Under møtet mellom de to lederne onsdag, understreket Kim at Russland i alle sammenhenger kan regne med Nord-Koreas støtte.

– Russland har reist seg til en hellig kamp for å beskytte sin suverenitet og sikkerhet, sa han med henvisning til krigen i Ukraina.

– Vi kommer alltid til å støtte beslutningene fra president Putin og det russiske lederskap. Og vi vil alltid stå sammen i kampen mot imperialisme, sa Kim.

Den nordkoreanske lederen tegnet videre et bilde av Russland som landets viktigste støttespiller.

– Vi vil prioritere forholdet mellom Nord-Korea og Russland og gjøre dette til vår fremste prioritet i utenrikspolitikken heretter, sa han.

Prøveskjøt raketter

Kort tid før møtet mellom Putin og Kim meldte japansk og sørkoreansk kystvakt at Nord-Korea hadde prøveskutt to kortdistanseraketter fra et område nær hovedstaden Pyongyang. Rakettene falt ned utenfor østkysten av landet.

FN-resolusjoner forbyr Nord-Korea å teste ballistiske raketter, som også kan utstyres med atomstridshode.

Landet gjennomfører likevel regelmessig slike tester, senest for to uker siden da to raketter falt ned i Japanhavet.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.