Nord-Koreas leder Kim Jong-un har ankommet Russland, der han skal møte president Vladimir Putin på ukjent sted øst i landet. Delegasjonene skal blant annet diskutere utleveringer av våpen, noe som kan få innvirkning på krigen i Ukraina.

Kim ankom i sitt pansrede tog som passerte grensen til Russland i Primorskij-regionen tirsdag, bekrefter det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti.

Med på reisen er også nordkoreanske militærtopper, regjeringsråder og tjenestepersoner innen våpenproduksjon og romteknikk.

Ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo er Kims tog på vei nordover mot Amur-regionen, og det er mulig at møtet mellom de to lederne kommer til å holdes på en russisk rakettoppskytingsbase – Vostotsjnyj kosmodrom. Nyhetsbyrået siterer en ikke navngitt russisk tjenestemann. (NTB-AP-Reuters)

The Telegraph skriver at Kim vil møte Putin langt øst i Russland senere denne uken, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Peskov sa at møtet ville inkludere en lunsj til Kims ære.

– Det blir et fullverdig besøk, sa Peskov.

– Det vil være forhandlinger mellom de to delegasjonene, og senere vil de to lederne om nødvendig fortsette sin kommunikasjon i en-til-en-format.

Eksperter sier at Moskva sannsynligvis vil søke artillerigranater og panservernraketter fra Nord-Korea, som ønsker avansert satellitt- og atomdrevet ubåtteknologi i retur. Besøket er den nordkoreanske lederens første utenlandsreise på fire år.

Putin ønsker tettere bånd til Nord-Korea

Hvis Putin får våpenforsyninger fra Nord-Korea, kan dette øke utsiktene til en lang utmattelseskrig i Ukraina. Dette kan presse USA og EU, slik at de blir mer villige til å presse Ukraina til forhandlinger med Russland.

– Våpendiskusjoner mellom Russland og DPRK er ventet å fortsette under Kim Jong-uns besøk til Russland, sier Adrienne Watson, talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd. DPRK er en forkortelse for Den demokratiske folkerepublikken Korea, som er Nord-Koreas offisielle navn.

– Vi oppfordrer DPRK til å føye seg etter de offisielle løftene som Pyongyang har gitt om ikke å gi eller selge våpen til Russland, føyer hun til. (NTB-AP-Reuters)

Nord-Korea og Russland er begge nasjoner som på mange måter er utestengt og ansett som paria-stater av det internasjonale, vestlige miljøet. Dette har ført de to nasjonene tettere sammen etter mange år med et anstrengt forhold.

I juli besøkte Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu Pyongyang. Det var første gang en russisk forsvarsminister besøkte Nord-Korea etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

Putin sa nylig at han er overbevist om at båndene mellom Russland og Nord-Korea vil bli styrket «på alle fronter».

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.