Noe skjer i Nord-Koreas forhold til Russland og Kina. Torsdag var begge land til stede under en storstilt militærparade som markert 70 år siden våpenhvilen. Det er første gang en russisk forsvarsminister har vært i Nord-Korea siden Sovjetunionen ble oppløst. Det er nærliggende å tenke at krigen i Ukraina har fått landene til å rykke nærmere hverandre.

Russiske og kinesiske topputsendinger satt på hver sin side av Nord-Koreas leder Kim Jong-un under torsdagens storstilte militærparade i Pyongyang.

Til stede var både Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og en av toppene i Kinas kommunistparti, Li Hongzhong, som er medlem av det mektige politbyrået.

Pressen fikk ikke være til stede under seansen, men Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå har distribuert flere bilder fra arrangementet. De viser hvordan både Sjojgu og Li smiler og hilser mens nordkoreanske soldater marsjerer taktfast og interkontinentale, ballistiske raketter som kan bære atomstridshoder, ruller forbi. Bildene viser også en svært blid nordkoreansk leder.

Militærparaden var en markering av at det er 70 år siden Nord-Korea og Sør-Korea inngikk våpenhvilen som stanset kampene i Koreakrigen, selv om de to landene formelt fortsatt er i krig.

To av rakettene som ble vist fram under paraden, Hwasong-17 og Hwasong-18, antas å ha en rekkevidde som gjør at de kan nå hvilket som helst mål i USA.

FNs sikkerhetsråd har vedtatt resolusjoner som forbyr Nord-Korea å utvikle slike raketter. At både Kina og Russland har valgt å være til stede når de blir vist fram, står i skarp kontrast til at begge landene tidligere har stemt ja til FN-resolusjonene.

Det er første gang en russisk forsvarsminister besøker Kina siden Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991. Det er også første gang en kinesisk delegasjon besøker landet siden koronapandemien begynte for over tre år siden. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.