Nord-Koreas leder Kim Jong Un. Foto: AP Photo/Wong Maye-E, File

Rundt 600 nordkoreanere er sporløst borte etter at de ble tvangsdeportert av Kina til Nord-Korea i oktober. Det fryktes at de er henrettet av regimet.

I oktober ble en større gruppe nordkoreanere deportert fra Kina til Nord-Korea. Disse hadde først flyktet fra Nord-Korea, og så blitt internert i Kina.

Men det kinesiske regimet viste ingen nåde, og sendte dem i retur til landet de rømte fra.

Ifølge den sørkoreanske menneskerettighetsgruppen Transitional Justice Working Group (TJWG) er det stor fare for at disse menneskene har gått en grufull skjebne i møte.

– Vi frykter at de nå blir torturert, henrettet og utsatt for seksuell vold, ettersom de av regimet anses som kriminelle og landsforrædere, skriver TJWG)i en rapport publisert denne uken.

NTB-Reuters melder om saken.

TJWG sier at avhopperne, som ikke er identifisert, ble fraktet i strengt bevoktede busser og varebiler fra kinesiske interneringssentre til den nordkoreanske grensen 9. oktober.

De fleste av dem er kvinner, og deporteringen er den største på flere år, ifølge menneskerettighetsgruppen.

Siden er de sporløst borte.

– Det er ikke etablert noen kommunikasjon med avhopperne siden de ble sendt tilbake, skriver TJWG i rapporten.

Kinas utenriksdepartement avviste i oktober at det var såkalte avhoppere i landet, men sa at nordkoreanere hadde tatt seg ulovlig inn i Kina av «økonomiske årsaker».

Nordkoreanske statsmedier har ikke kommentert saken, men har lenge fordømt avhoppere som «menneskelig avskum». Det er en betegnelse som neppe lover bra for disse returnerte personene.

Den politiske relasjonen mellom det nordkoreanske og det kinesiske regimet er for tiden ganske god. Sporløse forsvinninger av borgere er som praktiseres av begge.

Disse to diktaturstatene samarbeider for øvrig om å hjelpe Russland med å føre krig mot sitt naboland Ukraina.

Nord-Korea, Kina og Russland har i dag mye til felles, og de færreste vil mene at de i dagens verden bidrar med noe nevneverdig av positiv karakter.

Les også: 

Stadig tettere bånd: Russlands utenriksminister besøker Nord-Korea

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Jean Amérys bok her

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.