Nord-Koreas leder Kim Jong-un erkjenner at matsituasjonen i landet er anstrengt, melder statlige medier. Hundretusenvis døde av sult i landet på 90-tallet.

Nord-Korea er hardt rammet av internasjonale sanksjoner på grunn av myndighetenes atomprogram. Landet har lenge slitt med å forsyne egen befolkning, og det er kronisk matmangel.

I fjor la koronapandemien og en sommer fylt av stormer og flom enda mer press på landets økonomi.

Til et allmøte i det nordkoreanske kommunistpartiet sier Kim at økonomien bedret seg i år, med en økning på 25 prosent i industriproduksjonen, sammenlignet med året i forveien, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

En rekke avvik

Men det har vært «en rekke avvik» som følge av flere utfordringer, la Kim til.

– Folkets matsituasjon begynner nå å bli anstrengt, da landbrukssektoren ikke maktet å følge planen for kornproduksjon, som følge av skadene fra tyfoner i fjor, sier Kim.

Kim tok til orde for tiltak som skal minske skadene av slike naturkatastrofer, og understreket at det å sikre en god innhøsting er en «topprioritet». Møtet diskuterte også koronapandemien, ifølge KCNA.

Økonomisk uføre

Landets helsevesen har dårlig infrastruktur og lider bestandig av medisinmangel. Analytikere mener at et koronautbrudd kan være katastrofalt for det isolerte landet. Nord-Korea stengte grensa i januar i fjor for å stanse importsmitte fra nabolandet Kina.

Regimet har lenge hevdet at det ikke har vært noen koronasmitte i Nord-Korea, en påstand analytikere har stilt seg tvilende til, men landet har betalt en dyr økonomisk pris for blokaden.

Handelen med Kina, landets økonomiske livslinje, har nesten stanset opp, mens alt internasjonalt bistandsarbeid er underlagt strenge restriksjoner. FNs nødhjelpskontor OCHA anslår at rundt 10,6 millioner mennesker i landet trenger hjelp.

FN: De sulter i hjel

I en annen erkjennelse av uføret landet står i, ba Kim befolkningen i april om å stålsette seg for «tidenes verste situasjon».

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Nord-Korea, Tomas Ojea Quintana, sa i mars at pandemiens innvirkning bidro til at nordkoreanere sultet i hjel.

Selv før pandemien hadde ikke mer enn 40 prosent av befolkningen sikker matforsyning, sa Quintana i en tidligere rapport.

Den landsomfattende sulten Nord-Korea led under på 90-tallet, som krevde hundretusenvis av menneskeliv, skjedde fordi Sovjetunionens fall etterlot landet uten livsviktig støtte.

Første landsmøte på årevis

På møtet etterlyste Kim diskusjoner om hvordan landet skal håndtere den «nåværende internasjonale situasjonen», ifølge KCNA, som ikke nevner noen spesifikke kommentarer fra Kim om landets erkefiender USA og Sør-Korea.

I januar holdt kommunistpartiet sitt første landsmøte på fem år. Der ble det lagt fram en utviklingsplan for de neste fem årene.

På møtet oppfordret Kim folket til å være motstandsdyktig i kampen mot økonomisk selvstendighet. Han ba om å opprette større statlig kontroll over økonomien, øke landbruksproduksjonen og prioritere utviklingen av kjemikalier og metallindustri.

Eksperter sier at de sektorene er avgjørende for å gjenopplive den nordkoreanske industriproduksjonen som er hardt rammet av sanksjoner og pandemiens påvirkning på importen av fabrikkmaterialer.

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.