Nord-Koreas leder Kim Jong-un åpnet søndag et partimøte for å diskutere landbruksutviklingen i landet, noe som fører til spekulasjoner rundt matsituasjonen.

Vanligvis kalles det bare inn til slike møter én eller to ganger i året, men søndagens møte skjer bare to måneder etter det forrige, som også fokuserte på landbruksspørsmål.

Den uvanlige hyppigheten av landbruksmøtene har ført til spekulasjoner om det kan være alvorlig matmangel i Nord-Korea nå.

Kim åpnet søndag et plenumsmøte med de høytstående medlemmene i partiet hans for å analysere og gjennomgå planene for å revolusjonere landbruket, og for å peke ut de umiddelbart viktigste oppgavene, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Alvorlig matmangel

Myndighetene i nabolandet Sør-Korea sier de har fått meldinger om dødsfall som følge av sult i Nord-Korea. Landet er under en rekke sanksjoner og har lenge slitt med å brødfø seg selv.

– Vi vurderer matmangelen i Nord-Korea som alvorlig, sier Koo Byoung, en representant for regjeringen i Sør-Korea.

Han hevder situasjonen er såpass alvorlig at myndighetene i Nord-Korea har bedt om assistanse fra FNs matvareprogram.

Analytikere som jobber for nyhetssiden 38 North, som spesialiserer seg på Nord-Korea, sier matmangelen er den verste i landet på flere tiår. Ifølge dem står landet nå overfor en kompleks humanitær krise drevet at matusikkerhet.

En analyse nettstedet har gjort av ris- og maispriser globalt og i Nord-Korea viser også en betydelig prisforskjell siden begynnelsen av 2021, og mat er langt dyrere enn før.

Benekter problemer

Nord-Korea selv har hele tiden benektet at de har et problem med selvforsyning, og den statseide avisen Rodong Sinmun skrev nylig at landet ikke burde be om hjelp utenfra.

– Imperialistene gjemmer seg bak et dekke om samarbeid og hjelp, og skriker som om land i økonomiske vanskeligheter ikke kan klare seg gjennom kriser uten deres støtte, står det i avisen.

Nord-Korea er underlagt en rekke sanksjoner som følge av sitt atomvåpenprogram. I tillegg til matmangel er landet sårbart for naturkatastrofer som flom og tørke på grunn av manglende infrastruktur, avskoging og vanstyre.

Landet har med jevne mellomrom vært rammet av hungersnød. På 1990-tallet døde hundretusener av nordkoreanere av sult.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.